Antena 3 CNN Life Știinţă „Ancora” de pe Marte. Roca ciudată surprinsă de roverul Curiosity al NASA

„Ancora” de pe Marte. Roca ciudată surprinsă de roverul Curiosity al NASA

ancora
Fotografie surprinsă de roverul Curiosity, pe Planeta Marte. Foto: NASA
de R.K.    |    21 Sep 2024   •   08:00

Roverul Curiosity al NASA a surprins o imagine interesantă cu o rocă de pe planeta Marte. Aceasta este modelată asemănător unei ancore scufundate în nisip. Fotografia a fost făcută cu camera principală a roverului.

Rocile cu forme ciudate își au originea în trecutul antic al planetei. Acestea au fost modelate de apă și de vânt. 

De la aterizarea pe Marte, pe 5 august 2012, roverul Curiosity a urcat 800 de metri la baza Muntelui Sharp de pe fundul craterului Gale. Muntele este un vârf central al craterului, care este o albie antică vastă și uscată.

Fiecare strat al Muntelui Sharp spune o poveste diferită despre istoria antică a planetei Marte, inclusiv perioadele în care planeta a fost umedă sau când a devenit mai uscată.

În ultimul timp, roverul Curiosity a investigat sistematic diferite caracteristici ale muntelui, cum ar fi canalul Gediz Vallis. Canalul s-a format mult după munte, deoarece trece și sculptează prin diferite straturi ale Muntelui Sharp.

Roverul NASA face „cea mai ciudată descoperire” de pe Marte, din greșeală

Recent, roverul Curiosity a făcut o descoperire din greșeală, după ce a trecut întâmplător peste o stâncă și a spart-o, dezvăluind cristale verzi-gălbui nemaivăzute până acum pe Planeta Roșie.

Prezența siliciului sugerează că izvoarele termale sau orificiile de abur ar fi fost odată prezente pe Marte, ceea ce ar fi putut crea condiții favorabile vieții microbiene dacă ar fi existat vreodată pe planetă.

Curiosity descoperise deja sulfați pe Marte, sau săruri care conțin sulf care se formează atunci când apa se evaporă. Echipa a văzut dovezi ale sulfatului de calciu alb strălucitor, cunoscut și sub denumirea de gips, în fisurile de pe suprafața marțiană, care sunt în esență depozite de apă dure lăsate în urmă de curgerile antice de apă subterană.



×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close