Cercetătorii de la Universitatea Stanford susţin că au descoperit o modalitate de şteregere a amintirilor traumatizante în timpul somnului. Testele efectuate de oamenii de ştiinţă pe şoareci au avut succes şi i-au adus un pas mai aproape către extinderea unui tratatment asemănător şi în cazul oamenilor.
Tratamentul pentru stresul şi anxietatea provocate de un eveniment traumatic este foarte dur pentru pacient, chiar barbar. Pacientul trebuie să vorbească în repetate rânduri despre evenimentul traumatizant în faţa psihiatrului până, în cele din urmă, învaţă să gestioneze şi să trăiască cu respectivele amintiri. Şi nu există garanţii că nu vor exista recidive.
Cercetătorii de la Stanford au creat o replică a acestei terapii în cazul şoarecilor. Mai întâi, animalele au fost învăţate să se teamă de mirosul de iasomie. În timp ce erau expuse acestui miros, şoarecilor li s-au administrat şocuri electrice.
A doua etapă a procesului a constat în îndepărtarea traumei. Şoarecii au fost împărţiţi în două loturi. Şoarecii din primul lot au fost expuşi mirosului de iasomie în somn, fără a le mai fi administrate şocuri electrice. În cele din urmă, după o perioadă destul de lungă, şoarecii nu s-au mai temut de acest miros. În schimb, au existat câteva cazuri de recidivă.
Şoarecilor din al doilea lot li s-a administrat un medicament care blochează producerea unei substanţe în creier asociată cu înmagazinarea amintirilor traumatizante şi apoi au fost expuşi, în timpul somnului, mirosului de iasomie. Frica lor faţă de mirosul de iasomie s-a diminuat considerabil.
În cazul în care acest studiu va conduce la producerea unui medicament pentru oameni, efectele ar putea fi incredibile. Ore dureroase de terapie ar putea fi înlocuite cu o singură pastilă.
Sursa:
gizmodo.com