Antena 3 CNN Life Știinţă Agenția Spațială Europeană anunță o nouă misiune a rachetei Ariane 6. Statele europene vor să obțină acces autonom în spațiu

Agenția Spațială Europeană anunță o nouă misiune a rachetei Ariane 6. Statele europene vor să obțină acces autonom în spațiu

Colaj rachet? în zbor si la lansare
Ariane 6 este un proiect european. Sursă foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    16 Sep 2024   •   21:37

Cauza anomaliei semnalate la încheierea zborului inaugural reuşit al rachetei Ariane 6, la începutul lunii iulie, „a fost identificată şi este în curs de remediere", a anunţat, luni, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) precizând că „nimic nu va împiedica cea de-a doua misiune" a rachetei, prevăzută pentru luna decembrie, transmite AFP, citată de Agerpres.

ESA a revenit asupra incidentului care nu a permis motorului Vinci, care echipează treapta superioară a rachetei, să se aprindă a treia oară din cauza opririi unităţii auxiliare de putere (APU), un mic motor folosit pentru reglarea traiectoriei.

Această a treia aprindere trebuia să permită treptei superioare a rachetei să reintre în atmosferă şi să cadă în Pacific.

„Analiza arată că o măsurare a temperaturii a depăşit o limită predefinită şi că software-ul de zbor a declanşat corect o oprire a APU. În consecinţă, a treia secvenţă de aprindere a motorului Vinci nu a fost comandată de software-ul de zbor”, se mai precizează în comunicatul de presă al ESA.

Problema este în curs de remediere şi ESA a anunţat că „secvenţa de pregătire a aprinderii (...) va fi modificată în software-ul de zbor pentru a îmbunătăţi condiţiile de aprindere şi pentru a rezolva anomalia identificată”.

Următorul zbor al rachetei Ariane 6, prevăzut pentru luna decembrie, va fi prima misiune „operaţională” având ca obiectiv transportarea pe orbită a satelitului militar de observaţii francez CSO-3.

Frecvenţa lansărilor rachetei Ariane 6 va creşte apoi la şase misiuni planificate în 2025 şi opt în 2026. Lansatorul european dispune, în prezent, de 29 de comenzi de misiuni.

Ariane 6 este succesoarea lansatorului Ariane 5, operaţional din 1996 până în vara anului 2023. Această rachetă are sarcina de a asigura accesul autonom al ţărilor europene în spaţiu. 

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close