Textul Maya descoperit
în jungla
din Guatemala, care conţine aşa-numita „dată a sfârşitului” a calendarului Mayaş, 21 decembrie 2012, este considerat a fi una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale ultimelor decenii. Potrivit oamenilor de ştiinţă, inscripţia veche de 1.300 de ani nu prezice apocalipsa. “
Textul vorbeşte despre istoria politică antică şi nu este o profeţie”, a declarat Marcello A Canuto, directorul Institutului de Cercetare din cadrul Universităţii Tulane. Textul a fost cioplit în scările de piatră ale ruinelor La Corona, descoperite în jungla din Guatemala. Descoperirea a fost făcută de o echipă internaţională de arheologi condusă de Canuto, informează
Discovery News. Se sfârşeşte lumea în 2012? NU! Arheologii au descoperit
inscripţia într-o zonă care fusese devastată de jefuitori, în urmă cu peste patru decenii. Potrivit lui David Stuart, cercetătorul care a descifrat hieroglifele, inscripţiile descriu aproape 200 de ani din istoria regiunii. Piatra care conţinea inscripţiile despre anul 2012 comemora, de fapt, vizita regelui Yuknoom Yich’aak K’ahk în La Corona. Acesta suferise o înfrângere cu un an înainte. În urma pierderii acelei lupte, liderul Maya a vizitat mai multe localităţi importante pentru a înlătura temerile oamenilor cu privire la pierderea luptei. Arheologii consideră că referirea la anul 2012 a fost de fapt o tactică politică folosită de regele Calakmul pentru a îndepărata temerile oamenilor. Cheia descifrării acestui text, spun arheologii, constă în înţelegea titlului pe care însuşi regele şi l-a acordat. În text, regele îşi spune „13 K’atun lord”, adică cel care stăpâneşte calendarul Maiaş, al cărui ciclu se încheia în anul 692. Pentru a-şi acorda o importanţă şi mai mare, el şi-a plasat domnia şi mai departe în timp, făcând referire la anul 2012. „Perioada respectivă a fost una extrem de dificilă din punct de vedere politic şi regele s-a simţit obligat să facă aluzie la o perioadă mai îndepărtată pentru a-şi linişti populaţia”, explică David Stuart. “
Mayaşii foloseau acest calendar pentru a promova continuitatea şi stabilitatea, nu pentru a prezice apocalipsa”, a concluzionat cercetătorul.