Activităţile domestice sunt invers proporţionale cu aspectul suplu al persoanelor, oamenii având însă tendinţa să considere că treburile casnice îi ajută să slăbească, fapt care s-a dovedit a fi neadevărat.
În cadrul unui sondaj efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Ulster, 4.500 de persoane (bărbaţi şi femei) au fost întrebate ce activităţi fizice au făcut cu o săptămână în urmă. Aceştia au ales între plimbări, ciclism, sport şi treburi casnice, informează dailymail.co.uk, conform Mediafax.
Dintre persoanele chestionate, doar 42% făcuseră efort fizic îndeajuns de susţinut - timp de 150 de minute pe săptămână -, încât acesta să determine creşterea ritmului cardiac şi a temperaturii corpului.
Din grupul participanţilor la sondaj, femeile au avut o tendinţă mai mare de a considera activităţile casnice o formă de exerciţiu fizic, astfel încât, atunci când acestea au fost scoase din calcul, s-a constatat că doar 20% făceau suficientă mişcare.
Situaţia îngrijorătoare apare în contextul în care activităţile zilnice sunt promovate din ce în ce mai mult ca fiind benefice pentru sănătate. Astfel, o campanie a guvernului britanic, intitulată Change4Life, propagă mesajul conform căruia oamenii nu trebuie să meargă la sală pentru a se menţine în formă.
Pe de altă parte, oamenii au impresia că au făcut suficientă mişcare în timpul activităţilor domestice deoarece obosesc şi transpiră mai uşor. Acest aspect este explicat de cercetători prin faptul că sunt solicitate alte grupe de muşchi decât în cazul exerciţiilor fizice propriu-zise.
"Treburile casnice sunt o formă de mişcare şi orice formă de mişcare ar trebui, cel puţin teoretic, să crească numărul de calorii arse. Dar am descoperit că activităţile domestice sunt invers proporţionale cu aspectul suplu, ceea ce demonstrează că oamenii supraevaluează intensitatea moderată a mişcării efectuate în timpul treburilor casnice şi că, după aceea, mănâncă în exces pentru a compensa efortul depus", spune profesoara Marie Murphy de la Universitatea din Ulster.