Antena 3 CNN Life Știinţă Activitățile artistice și meșteșugurile ne îmbunătățesc sănătatea mintală la fel de mult ca un loc de muncă, demonstrează cercetătorii

Activitățile artistice și meșteșugurile ne îmbunătățesc sănătatea mintală la fel de mult ca un loc de muncă, demonstrează cercetătorii

crosetat andrele lana
Activitățile creative, precum croșetatul, scad nivelul de stres din organism. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    16 Sep 2024   •   20:23

Crearea de artă reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului din organism, au arătat cercetările din ultimele decenii. Acum, un nou studiu a descoperit că implicarea în activități creative poate spori semnificativ starea de bine, oferind spații semnificative pentru exprimare și împlinire, potrivit CNN.

„Implicarea în arte și meșteșuguri este accesibilă și nu costă mult. Opțiuni precum tricotatul și desenul necesită foarte puține instrumente și pot fi activități captivante și satisfăcătoare din punct de vedere creativ”, a declarat Dr. Helen Keyes, psiholog cognitiv și director al școlii de psihologie și știință sportivă de la Universitatea Anglia Ruskin.

Deși studiile anterioare au arătat că crearea de arte și meșteșuguri este terapeutică pentru persoanele cu afecțiuni mintale, populația generală a fost puțin studiată, potrivit studiului, care a fost publicat recent în Frontiers in Public Health.

Acesta este motivul pentru care au eșantionat membri ai populației generale fără boli diagnosticate pentru a vedea cum artele și meșteșugurile ar putea contribui la bunăstare și ar putea reduce rezultatele singurătății în viața de zi cu zi.

Echipa a utilizat date dintr-un sondaj național major din Marea Britanie între 2019-2020 pentru a investiga modul în care activitățile creative ar putea avea un impact asupra satisfacției vieții, controlând variabilele cunoscute pentru a afecta bunăstarea, cum ar fi sexul, grupa de vârstă, starea de sănătate, statutul profesional și deprivarea.

Cercetătorii au analizat un eșantion de 7.182 de participanți care trăiesc în Anglia (cu vârsta de 16 ani și peste) din sondajul anual Taking Part realizat de Departamentul pentru Cultură, Media și Sport din Regatul Unit, care explorează modul în care publicul se implică în aceste activități.

„Toate formele de artă pot fi benefice în stimularea sănătății mintale”

„Am păstrat analiza noastră privind artele și meșteșugurile la un nivel general, mai degrabă decât să ne concentrăm pe hobby-uri specifice, deoarece știm că preferințele oamenilor variază și că ei vor găsi meșteșugul sau activitatea creativă care funcționează cel mai bine pentru ei”, a declarat Keyes.

Mai mult de 37% dintre respondenții la sondaj au confirmat că au luat parte la cel puțin o activitate meșteșugărească în ultimul an. De asemenea, aceștia au fost întrebați despre statutul lor profesional, starea lor de sănătate, sentimentul că viața merită trăită, cât de des se simt singuri și nivelurile lor de fericire, anxietate și satisfacție în viață.

Fericirea raportată de participanți, satisfacția vieții și sentimentul că viața merită trăită au fost corelate pozitiv cu participarea la arte și meserii, dar artele și meseriile nu au fost asociate cu scăderea anxietății sau a singurătății, ceea ce necesită investigații suplimentare. Este nevoie de studii suplimentare pentru a examina aspectele sociale ale activităților creative, au declarat cercetătorii.

„Toate formele de artă pot fi benefice în stimularea sănătății mintale. Beneficiile includ: creșterea stimei de sine, reducerea anxietății/stresului, îmbunătățirea comunicării și încurajarea creativității”, a declarat, prin e-mail, Dr. Frank Clark, psihiatru la Prisma Health și poet. Clark nu a fost implicat în studiu.

Arte și meșteșuguri pentru sănătatea publică

Cercetătorii au sugerat că artele și meșteșugurile ar putea îmbunătăți sănătatea publică.

„Guvernele și serviciile naționale de sănătate ar putea lua în considerare finanțarea și promovarea meșteșugurilor sau chiar prescrierea socială a acestor activități pentru populațiile cu risc, ca parte a unei abordări de promovare și prevenire a bunăstării și sănătății mintale”, a spus Keyes.

„Implicarea în artizanat este ceva relativ ușor de introdus în viața ta”.

„Oamenii își pot vedea progresul și pot fi mândri de ceea ce produc”

Artizanatul oferă o oportunitate pentru un sentiment de realizare și exprimare prin creație.

„Un sentiment de măiestrie este important pentru bunăstare și există în mod inerent un sentiment de măiestrie asociat cu meșteșugurile și crearea de artă. Adică, oamenii își pot vedea progresul și pot fi mândri de ceea ce produc”, a declarat Keyes prin e-mail.

Dacă nu vă considerați artist sau creativ, Clark are patru sugestii pentru a vă exploata latura creativă:

  • reîncadrează-ți gândirea pentru a fi optimist cu privire la potențialul tău creativ 
  • nu-ți fie teamă să-ți asumi riscuri pentru a încerca o activitate nouă;
  • favorizează relațiile cu persoanele care se află într-un spațiu creativ interesant pentru tine;
  • gândește-te la ceea ce ai făcut creativ în copilărie și fă-o din nou
×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close