Antena 3 CNN Life Știinţă "Aceasta ar putea fi originea legendei Atlantidei": Muntele Los Atlantes, scufundat în ocean, a fost descoperit în largul Spaniei

"Aceasta ar putea fi originea legendei Atlantidei": Muntele Los Atlantes, scufundat în ocean, a fost descoperit în largul Spaniei

plaja lava vulcanica insula lanzarote spania
Plajă stâncoasă din lavă vulcanică neagră, la ocean, pe insula Lanzarote din Spania. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    13 Aug 2024   •   12:05

Un uriaș munte submarin, cu trei vulcani inactivi, care s-a scufundat în ocean cu milioane de ani în urmă, în largul coastei insulei Lanzarote, din Spania, ar fi putut inspira legenda Atlantidei, potrivit Live Science.

Cercetătorii spanioli au descoperit insule pierdute care s-au scufundat în ocean cu milioane de ani în urmă, unele dintre ele având încă plajele intacte.

"Aceasta ar putea fi originea legendei Atlantida", a declarat Luis Somoza, șeful unui proiect de studiere a activității vulcanice din largul Insulelor Canare, într-un e-mail pentru Live Science.

"Au fost insule în trecut și s-au scufundat. Încă se scufundă, așa cum spune legenda Atlantidei"

Echipa a găsit insulele pe un munte submarin, sau munte subacvatic, care conține trei vulcani, acum inactivi, și are un diametru de aproximativ 31 de mile (50 de kilometri). Baza sa se află la aproximativ 1,4 mile (2,3 km) sub suprafața oceanului.

"Au fost insule în trecut și s-au scufundat, încă se scufundă, așa cum spune legenda Atlantidei", a declarat Somoza, geolog la Institutul Geologic și Minier din Spania (IGME-CSIC).

Oamenii de știință au descoperit Muntele Los Atlantes în timp ce explorau fundul mării în largul coastei de est a insulei Lanzarote, cea mai estică dintre Insulele Canare, folosind un vehicul operat de la distanță (ROV) la adâncimi cuprinse între 100 și 2.500 m (330 și 8.200 picioare). Scufundarea a făcut parte din proiectul Atlantis al IGME-CSIC, care urmărește să înțeleagă mai bine activitatea vulcanică și hidrotermală subacvatică din regiune.

"Am identificat plaje, stânci și dune de nisip pe vârful muntelui submarin"

Los Atlantes ar fi fost o serie de insule în timpul Eocenului (acum 56 milioane-34 milioane de ani). Odată ce vulcanii au încetat să erupă, lava s-a solidificat și a devenit mai densă, făcând ca insulele să se scufunde în ocean. Dar unele dintre caracteristicile acestor insule pierdute au rămas.

"Am identificat plaje, stânci și dune de nisip pe vârful plat al muntelui submarin", a declarat Somoza pentru Live Science, adăugând că nisipul care acoperă acum roca vulcanică ar fi fost depus atunci când insulele se scufundau activ.

Unele dintre plaje se află la doar 60 m (200 picioare) sub apă. În timpul ultimei ere glaciare, când nivelul mărilor era mult mai scăzut decât în prezent, vulcanii inactivi ar fi redevenit insule. "Aceste insule ar fi putut fi, atunci, populate de viața sălbatică", a spus el. Când nivelul mării a crescut, odată cu sfârșitul erei glaciare, insulele s-au scufundat din nou.

Echipa va analiza acum probele colectate din Los Atlantes pentru a data rocile vulcanice și pentru a stabili când au început insulele să se scufunde, a spus Somoza. De asemenea, echipa intenționează să revină la vulcanii submarini din Insulele Canare în timpul unei expediții de anul viitor.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close