Antena 3 CNN Life Știinţă A murit şi ultimul dintre "părinţii" epocii atomice

A murit şi ultimul dintre "părinţii" epocii atomice

M.C.
1 minut de citit Publicat la 11:00 02 Oct 2013 Modificat la 11:00 02 Oct 2013
A murit şi ultimul dintre "părinţii" epocii atomice
Foto: kpbs.org
Harold Agnew, ultima figură importantă dintre pionierii epocii nucleare, a decedat la vârsta de 92 de ani. Agnew fusese diagnosticat recent cu o formă de leucemie, au spus rudele sale, citate de New York Times.
 
Agnew a contribuit la construcţia primului reactor nuclear, a primei bombe nucleare, s-a aflat într-unul din avioanele care au participat la lansarea primei bombe nucleare asupra Japoniei şi a filmat "ciuperca" atomică. Omul de ştiinţă a ajutat la perfectarea bombei cu hidrogen, pentru ca după a doua conflagraţie mondială să conducă laboratorul de la Los Alamos. Doctorul Agnew nu a fost văzut ca un gigant al descoperirilor ci ca un tehnician inovator şi un sfătuitor cu influenţă.
 
"Ne-am descurcat destul de bine" spunea el în 1992, în timpul unui zbor între Moscova şi Kiev. "Am pus rapid capăt unui război devastator şi am menţinut pacea, iar în final democraţia a învins. Ăsta e un lucru de care putem fi siguri". 
 
Charlie McMillan, actualul director de la Los Alamos, acolo unde a fost construită prima bombă atomică, a spus despre Agnew că a fost "o comoară naţională", iar Statele Unite "îi vor fi mereu datoare". 
 
Harold Melvin Agnew s-a născut în 1921 şi până să devină om de ştiinţă a fost un atlet desăvârşit. Şi-a luat licenţa în chimie, iar după război a obţinut titlul de doctor în fizică. În anii '60 a fost şeful departamentului care se ocupa de dezvoltarea de noi arme, iar în 1970 a devenit directorul întregului complex. După plecarea de la Los Alamos, Agnew a fost preşedintele unei companii producătoare de reactoare atomice, consilier pe probleme ştiinţifice în mandatele lui Ronald Reagan. După 1991 s-a implicat activ în tratativele dintre Statele Unite şi Rusia, privind reducerea arsenalelor nucleare. 

×
x close