Antena 3 CNN Life Știinţă A fost inventată insulina inteligentă, care înţelege glicemia oamenilor în timp real

A fost inventată insulina inteligentă, care înţelege glicemia oamenilor în timp real

Un medic ii ia glicemia unui pacient
În diabetul insulino-dependent, fluctuațiile concentrațiilor de glucoză din sânge sunt dificil de prezis, ceea ce face dificilă selectarea dozelor adecvate de insulină. Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)
de N.B.    |    20 Oct 2024   •   07:00

Diabetul, revoluție în terapie: a fost inventată insulina inteligentă care blochează modificările bruşte ale zahărului în sânge.

S-a inventat o insulină inteligentă, care poate preveni scăderile bruște ale zahărului din sânge, deoarece este capabilă să înțeleagă glicemia persoanei în timp real și, prin urmare, să fie mai mult sau mai puțin activă în funcție de nevoile momentului: așa cum se relatează într-un articol din revista Nature, această insulină ar putea ajuta la reducerea scăderilor bruște ale glicemiei și, prin urmare, la prevenirea hipoglicemiei periculoase, care poate afecta grav persoanele cu diabet, în special în timpul somnului, și poate provoca complicații grave.

În diabetul insulino-dependent, fluctuațiile concentrațiilor de glucoză din sânge sunt greu de prezis, ceea ce face dificilă selectarea dozelor adecvate de insulină. Chiar și o doză ușor mai mare poate provoca hipoglicemie (o scădere excesivă a glucozei din sânge), care poate pune viața în pericol.

Conform Rainews, echipa Ritei Slaaby, din Bagsværd, Danemarca, a efectuat primele teste preclinice asupra acestei forme modificate de insulină cu o activitate care variază în funcție de nivelul glicemiei. Molecula, numită NNC2215, este echipată cu un mecanism care se deschide și se închide ca răspuns la nivelurile de glucoză din sânge: atunci când concentrația de glucoză este mare, mecanismul se deschide, făcând insulina mai activă și eliminând glucoza din sânge; când nivelul de glucoză scade, comutatorul se închide, împiedicând absorbția glucozei.

Experimentele de laborator au vizat până acum modelele de diabet la șobolani și porci, iar NNC2215 s-a dovedit a fi la fel de eficient ca insulina umană în reducerea glicemiei. S-a demonstrat că sensibilitatea sa crescută la glucoză oferă protecție împotriva hipoglicemiei la aceste animale. Desigur, molecula va trebui testată clinic înainte ca pacienții să o poată utiliza în siguranță.

Specialiştii în domeniu consideră această descoperire un pas mare înainte în tratarea diabetului şi care va oferi un ajutor important dependenţilor de insulină.

×
Subiecte în articol: diabet inventie glicemie
Parteneri
x close