Antena 3 CNN Life Știinţă A fost dezvăluită prima bucată din cea mai precisă hartă 3D a Universului. Imaginile incredibile surprinse de telescopul Euclid

A fost dezvăluită prima bucată din cea mai precisă hartă 3D a Universului. Imaginile incredibile surprinse de telescopul Euclid

Euclid_spots_interacting_galaxies_pillars
Prima bucată din ceea ce va fi cea mai mare hartă 3D a Universului realizată vreodată a fost dezvăluită. Foto: ESA
de I.C.    |    16 Oct 2024   •   07:00

Prima bucată din ceea ce va fi cea mai mare hartă 3D a Universului realizată vreodată a fost dezvăluită, prezentând 14 milioane de galaxii – ca să nu mai vorbim de zeci de milioane de stele din Calea Lactee – într-un detaliu incredibil.

Misiunea Euclid, lansată în 2023 și condusă de Agenția Spațială Europeană (ESA) cu contribuții de la NASA, a trimis primele sale instantanee în noiembrie anul trecut și în mai 2024, scrie The Guardian.

Scopul telescopului Euclid este acela de a permite crearea unei hărți 3D în timp și spațiu a universului, în încercarea de a elucida evoluția acestuia și, ca urmare, de a arunca lumină asupra fenomenelor misterioase de energie întunecată și materie întunecată care alcătuiesc împreună. 95% din univers.

Scopul lui Euclid este de a permite crearea unei hărți 3D în timp și spațiu a universului, într-o încercare de a elucida evoluția acestuia și, ca rezultat, de a face lumină asupra fenomenelor misterioase ale energiei întunecate și materiei întunecate, care împreună constituie 95% din univers.

Datele nou lansate reprezintă un mozaic de 208 gigapixeli și acoperă 1% din ceea ce va fi harta finală.

Se așteaptă ca harta completă să implice șase ani de observații și va cuprinde o treime din cer, cu observații ce se estimează că vor surprinde miliarde de galaxii la o distanță de până la 10 miliarde de ani-lumină.

Înainte de Euclid, nimeni nu a capturat vreodată o imagine a unei porțiuni atât de vaste din cer la o rezoluție atât de ridicată, a afirmat prof. Mat Page, care conduce echipa responsabilă de camera sistemului de imagistică vizuală a misiunii.

„Nici imaginile mărite nu arată întreaga rezoluție a spectaculoasei camere VIS a lui Euclid. Înainte de Euclid, nu am fi putut niciodată să vedem norii cirrus slabi din Calea Lactee și să identificăm fiecare stea care îi luminează, la o rezoluție extrem de ridicată. Și aceasta este doar o mică parte din întreaga zonă pe care Euclid o va studia, așa că, până la final, vom avea o adevărată recoltă astronomică de descoperiri”, a spus el.

Imaginile lansate de ESA evidențiază zona de pe cer acoperită de noul mozaic, împreună cu mozaicul în sine și vizualizări mărite ale acestuia.

ESA a declarat că regiunile de culoare albastru deschis care pot fi văzute în mozaic erau nori cirrus galactici care se află între stelele din Calea Lactee.

Acești nori subțiri, compuși din gaz și praf, reflectă lumina optică, permițându-le să fie capturați de camera misiunii, extrem de sensibilă la lumină.

Mărind mozaicul, pot fi observate și alte caracteristici, inclusiv galaxia spirală NGC 2188 și roiul de galaxii Abell 3381.

Într-o imagine mărită de 600 de ori față de mozaicul original, o galaxie îndepărtată învârtejită este vizibilă în detalii incredibile.

×
Parteneri
x close