Antena 3 CNN Life Știinţă A fost descoperită cea mai tânără planetă detectată vreodată. Descoperire uimitoare a oamenilor de știință

A fost descoperită cea mai tânără planetă detectată vreodată. Descoperire uimitoare a oamenilor de știință

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 11:20 25 Noi 2024 Modificat la 11:32 25 Noi 2024
planete spatiu
Această planetă se află încă în primele etape ale formării sale. Foto: Getty Images

O echipă de cercetători a identificat planeta TIDYE-1b (cunoscută și sub denumirea IRAS 04125+2902 b), una dintre cele mai tinere descoperite vreodată. Această planetă se află încă în primele etape ale formării sale, scrie sciencealert.com.

O descoperire remarcabilă

Planeta TIDYE-1b a fost identificată prin metoda tranzitului, care presupune detectarea scăderii luminii unei stele atunci când un corp ceresc trece prin fața acesteia. Observațiile au fost realizate cu ajutorul telescopului TESS al NASA. Deși mai mult de o duzină de planete tinere, cu vârste cuprinse între 10 și 40 de milioane de ani, au fost descoperite până acum prin aceeași metodă, TIDYE-1b este de departe cea mai tânără.

Acest tip de descoperire este rar deoarece, în mod normal, planetele tinere sunt ascunse de gazul și praful care formează discul protoplanetar, un inel de materiale care orbitează o stea tânără și din care se formează noile planete.

Un caz care schimbă perspectiva

„Planetele se formează de obicei dintr-un disc plat de praf și gaz, ceea ce explică alinierea planetei în Sistemul Solar într-un model 'plat ca o clătită',” explică Andrew Mann, profesor asociat la UNC-Chapel Hill. Însă, în cazul TIDYE-1b, discul protoplanetar este înclinat și nealiniat cu planeta și steaua sa. Această observație surprinzătoare provoacă înțelegerea actuală a modului în care se formează planetele.

Caracteristici unice ale planetei TIDYE-1b

Orbita acestei planete este extrem de apropiată de steaua sa, completând o rotație în doar nouă zile. Cercetătorii cred că TIDYE-1b este un exemplu tânăr de planetă care ar putea evolua într-o „super-Pământ” sau un „sub-Neptun” – tipuri de planete absente din Sistemul Solar, dar frecvente în galaxia noastră, Calea Lactee. TIDYE-1b are un diametru de 11 ori mai mare decât cel al Pământului, dar este considerabil mai puțin densă.

Implicații pentru știința planetară

Această descoperire oferă dovezi clare că planetele se pot forma mult mai devreme decât se credea anterior. Faptul că nu au fost observate planete mai tinere de 10 milioane de ani până acum nu se datorează inexistenței lor, ci mai degrabă dificultății de a le observa, ele fiind adesea ascunse de materia protoplanetară.

×
Etichete: planeta NASA
x close