Antena 3 CNN Life Sondaj: Ce fel de preşedinte îşi doresc românii: cu studii, cu cărţi scrise sau cu talent la gătit sau dansat?

Sondaj: Ce fel de preşedinte îşi doresc românii: cu studii, cu cărţi scrise sau cu talent la gătit sau dansat?

alegeri preziden?iale - getty
Ce vor românii de la viitorul preşedinte. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    06 Sep 2024   •   23:09

Într-un sondaj realizat de Antena 3 CNN, în mai multe locuri din ţară, românii au realizat portretul pentru viitorul preşedinte al României. Potrivit majorității dintre alegători pe lângă studii, cea mai importantă rămâne abilitatea de a lua decizii în interesul românilor. „Să fie un exemplu demn de urmat, să fie un coleg bun, să facă tot ce e bun pentru ţară şi să fie aproape de oameni", sunt doar câteva dintre calitățile pe care românii şi le doresc de la viitorul preşedinte. Cât despre gătit şi dansat, unii au opinat că aceste abilitați l-ar face mai uman şi mai sociabil, însă într-un post atât de important acestea trebuie practicate în privat ca să se evite o eventuală imagine de „măscărici". 

 „Destul de bun încât să poată să conducă și să ia decizii importante pentru țară și pentru popor. Nu neapărat extraordinar. Un foarte bun elev sau student într-o școală devine la rândul lui și un bun manager. Dar președintele să fie un foarte, foarte bun manager", a spus un bărbat. 

Dacă chiulește, cred că ar chiuli și pe-acolo și legile trebuie făcute și aprobate şi să fie capabil de aşa ceva", mai spune cineva. 

Sigur, fără școală nu se poate conduce o țară", mai spune cineva 

Dacă nu ar fi fost primul (n.r la şcoală), ar fi trebuit să fie cel puțin al doilea, asta în primul rând. În al doilea rând ar trebui să-i placă să rezolve probleme, să fie lider, adică să îi placă să adune oamenii la un loc și să fie una dintre vocile autoritare. Pe lângă asta, ar trebui să-i placă de oameni, să iubească oamenii. În primul rând să-l iubească pe Doamnei Doamne, pentru că el dacă îl călăuzește pe viitorul președinte, atunci restul ne putem uita la el ca la un om care are răspunsurile mereu", a mai spus un tânăr. 

Nu zic că trebuia să aibă doctorat, dar măcar facultate", a mai subliniat un bărbat. 

Să fie printre primii în clasă. Elevul conștiincios, model exemplu cel care are întotdeauna nota 10 la purtare, sprijinul dirigintelui, al dirigintei, al colegilor. Un exemplu demn de urmat", a mai spus o femeie. 

Să fi terminat șef de promoție, ca să aibă ceva în cap și să știe pe ce drum merge. Nu contează dacă a scris cărți, că nu toţi scriitorii trebuie să fie președinți", a mai spus o femeie

Contează și școala, dar contează și cât e de gospodar. Şi dacă scrie cărți şi nu știe să lege două cuvinte sau să gângâie când vorbește, la ce ne folosește nouă? Pe noi nu ne încălzește cu nimic lucrul ăsta", a mai spus cineva. 

Ar fi fost ideal, într-adevăr, să facă studii superioare și să fie un bun coleg", a mai spus o femeie. 

Destul de bun încât să fie în stare să conducă o țară", a mai spus un bărbat.  

Atât de bun încât să poată să conducă o țară. Evident că sunt foarte importante studiile pentru un președinte. Trebuie să aibă un CV bogat care să-l recomande să ocupe această funcție atât de importantă în stat. Nu trebuie să fie un bun dansator. Nu trebuie să fie un bun bucătar. Cu alte cuvinte, nu trebuie să fie un măscărici", a mai spus cineva.

Cărțile contează, mai ales dacă sunt oarecum educaționale. Deci nu orice fel de cărți, cred eu. Să gătească, să cânte, să fie universal. Să facă de toate", a mai spus o femeie.

Viitorul președinte al României pentru a conduce o țară trebuie să fie foarte bun. Să știi tot, să fii din toate punctele de vedere în formă. Cărțile ar fi un mod de a se exprima, de a vorbi cu noi, de a afla cine este", a mai spus o femeie. 

Cred că cel mai bine ar trebui să știe să se comporte cu oamenii și să știe ce vrea de la oameni, în primul rând", a mai spus cineva. 

Dacă e scriitor de meserie, de profesie, da, dar nu cred că dacă este un inginer sau un profesor sau un medic, chiar contează câte cărți a scris. E important să scrii cărți, dar nu este apanajul oricui. Trebuie să ai și talent și ce să scrii ș.a.m.d. Nu știu dacă un președinte trebuie să scrie neapărat cărţi. Un preşedinte ar trebui să ştie de toate, aşa zice lumea, dar nu cred că gătitul este lucru cel mai important. Acum, de dansat, dacă se întâmplă undeva să meargă la o serată sau se dansează, bănuiesc că toată lumea știe să facă doi pași de dans", a mai spus cineva. 

Trebuie să cunoască că e necesar să știm de unde am plecat, ce trebuie pentru țară, ce trebuie pentru populație.

Păi dacă a scris sau scrie cărți, contează pentru că știe să-și pună ideile foarte frumos în ordine. Ar trebui să fie mult mai articulat din punctul ăsta de vedere în vorbit și da, ar ajuta foarte mult. Fiecare dintre abilitățile acestea în viața reală pot fi valorificate oarecum. Dacă îi place să cânte înseamnă că se simte în pielea lui, în fața oamenilor. Dacă îi place să gătească, probabil că îi place să pună preț pe familie. Îi place să petreacă timp cu familia. Dacă-i place să danseze, înseamnă că da, se simte bine. Omul e popular și da, e un om sociabil", a mai spus cineva.

Ar trebui să știe tot ce este omenește. Nimic să nu-i fie străin. Trebuie să fie în primul rând un om de lume, o persoană absolut normală. Numai că trebuie să facă parte din elita societății, la nivel intelectual, la nivel uman, moral", a mai spus o femeie 

Studiile contează. Important e și cât acumulează", a mai spus cineva.

Logic să aibă o facultate ca lumea. Dacă nu are o facultate ca lumea nu poate nici să ia decizii corecte. Dar depinde acuma care o fi (n.r facultatea)", mai spune un pensionar. 

Să se priceapă că peste tot, în orice domeniu, și în sănătate să fie un medic că el știe despre ce este vorba. La școală să fie un profesor, că el știe despre ce este vorba. În orice domeniu trebuie un om de meserie, un om de profesie, nu să pui un inginer nu știu la ce, în ce funcție care n-are nicio legătură cu profesia lui. În fruntea țării să fie un om deștept și să țină cu poporul asta, să ţină cu noi, cu oamenii", a mai spus cineva. 

Să fie un om educat. Deci ar trebui să aibe și performanțe școlare, pentru că performanțele școlare reflectă într-o oarecare măsură și cunoștințele pe care le acumulează de-a lungul timpului. Doar dacă ar fi avut o înclinație către scris și către a exprima ceva pertinent, contează şi cărțile. Şi dezvoltarea celorlalte abilități (n.r cântat, dansat, gătit) ar fi importante, pentru că nu contează doar educația din punct de vedere strict al cunoștințelor acumulate în școală, cât și abilitățile dezvoltate de-a lungul vieții" a mai spus cineva. 

 

×
Subiecte în articol: alegeri prezidențiale 2024
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close