Antena 3 CNN Life Solstiţiul de vară 2023 | Urmează cea mai lungă zi din an: 21 iunie, începutul verii astronomice

Solstiţiul de vară 2023 | Urmează cea mai lungă zi din an: 21 iunie, începutul verii astronomice

Solstiţiul de vară 2023. Începutul verii astronomice, din 21 iunie, este marcat şi de Ziua Mondială a Soarelui, o sărbătoare instituită de Societatea Internaţională pentru Energie Solară.

soare
Solstiţiul de vară 2023 | Urmează cea mai lungă zi din an, 21 iunie, începutul verii astronomice Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    20 Iun 2023   •   10:00

Solstiţiul de vară 2023. În această zi, în emisfera nordică, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, adică se ridică deasupra orizontului la cea mai mare înălţime faţă de Ecuator. Momentul marchează începutul verii astronomice, când intervalul diurn are durata maximă.

Termenul solstiţiu este de originine latină, solstitium, adica "Soarele stă" şi semnifică faptul că la această dată are loc schimbarea gradientului mişcarii Soarelui în raport cu declinaţiile sale.

Durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, iar noaptea, de numai 8 ore şi 28 de minute.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Solstițiul de vară 2023, sărbătorit în România de Sânziene

În România, la 24 iunie, la 3 zile după solstiţiu, în calendarul popular este sărbătoarea Sânzienelor, sau Drăgaica, singura sărbătoare păgână admisă şi în calendarul creştin-ortodox.

Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ, cântă şi dansează, împart rod holdelor, vindecă pe cei bolnavi şi apară culturile de grindină.

Sărbătoarea e celebrată din vechime şi marcheză şi începutul verii, fiind numită şi Cap de vară. Aceasta figurează şi în calendarul ortodox.

Citește și: Horoscop. Zodiile care se îndrăgostesc întotdeauna de cine nu trebuie

Solstiţiul de vară 2023. Ziua mondială a Soarelui

Pe lânga aspectul economic, Ziua mondială a Soarelui are semnificații astronomice, căci data de 21 iunie coincide cu cea mai lungă zi din an, ziua solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice.

Energia solară stă la baza întregii vieți de pe Pamânt și reprezintă aproximativ 420 trilioane kWh, potrivit Renewable Energies Transfer System, o comunitate europeană ce încurajeaza utilizarea energiilor regenerabile.

Conform sursei citate, această cantitate de energie generată de Soare este de câteva mii de ori mai mare decât cantitatea totală de energie utilizată de toți oamenii. 

Radiația solară, împreuna cu celelalte surse secundare de energie, cum ar fi energia vântului și energia valurilor, electricitatea hidro și biomasă, reprezintă cea mai mare parte din energia provenită din sursele regenerabile disponibile pe Pamânt. 

Producerea de energie electrice din energie solară se bazează pe instalații termice și pe panourile fotovoltaice. 

O lista parțială a aplicațiilor energiei solare cuprinde încalzirea și răcirea spațiului cu ajutorul arhitecturii solare, furnizarea de apă potabilă prin distilare și dezinfecție, iluminatul, producerea de apă caldă, gătitul cu ajutorul energiei solare și căldură de proces de înaltă temperatura utilizată în scopuri industriale. Pentru a utiliza energia solară, se folosesc de obicei panourile solare.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close