Antena 3 CNN Life Sfaturi pentru transformarea locuinței într-un mediu eco-friendly

Sfaturi pentru transformarea locuinței într-un mediu eco-friendly

3 minute de citit Publicat la 10:31 22 Aug 2024 Modificat la 10:32 22 Aug 2024
casa eco-friendly
Alege electronice și electrocasnice eficiente energetic. Sursă foto: Shutterstock.com

Locuința ta se poate transforma într-una eco-friendly, cu avantaje atât pentru obținerea unui confort optim, cât și pentru economisirea pe termen lung a energiei. Sunt câțiva pași simpli pe care îi poți face, care să te ajute să ai o casă prietenoasă cu mediul înconjurător, iar în acest articol îți prezentăm care ar fi unii dintre ei.

1. Investește în eficiența energetică

Una dintre cele mai eficiente metode de a reduce consumul de energie este să optimizezi câteva aspecte precum sistemul de iluminat sau izolarea locuinței. Poți face acest lucru prin următorii pași:

● înlocuiește becurile tradiționale cu unele LED, care au o durată de viață mai lungă și consumă mai puțină energie;

● asigură-te că ferestrele și ușile sunt etanșe și montante corect, fără a suferi pierderi de energie;

● alege o izolație termică eficientă pentru pereți și podea. 

De asemenea, efectuează verificări periodice ale instalației electrice și cere sfaturile unui electrician. Acesta îți poate oferi unele soluții pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuinței tale, cum ar fi și instalarea de comutatoare cu senzori. 

2. Alege electronice și electrocasnice eficiente energetic

Un pas important pentru a avea o casă eco-friendly este să optezi pentru electronicele și electrocasnicele eficiente energetic. Când electrocasnicele din locuința ta sunt încadrate în clasa energetică A, vor consuma mai puțină energie față de modelele mai vechi. Iată câteva schimbări pe care le poți resimți de îndată ce alegi înlocuirea electrocasnicelor și electronicelor:

● un aragaz încadrat în clasa energetică A reduce consumul cu aproximativ 50% față de unul din clasa F;

● cuptorul cu microunde din clasa energetică A consumă cu aproximativ 40% mai puțin decât unul din clasa B;

● frigiderul încadrat în clasa energetică A are un consum cu aproximativ 30% mai mic față de unul din clasa E. 

Deși la prima vedere înlocuirea electronicelor și electrocasnicelor pare o investiție considerabilă, este una pe termen lung, cu beneficii viitoare în confort și în facturile lunare. 

3. Reciclează corect

Un alt aspect important în obținerea unei case prietenoase cu mediul înconjurător este reciclarea corectă. Într-o locuință se adună tot felul de deșeuri, de la conservele din bucătărie, până la recipientele produselor de îngrijire personală din baie și hârtiile adunate în birou. 

Din lipsă de timp sau din alte motive nejustificate, riști să aduni în același coș de gunoi tot ce este de aruncat. Este momentul să îți schimbi acest obicei, iar primul pas este bucătăria, locul unde se adună diferite tipuri de gunoi. Folosește coșuri de culori diferite pentru a delimita sticlele, resturile alimentare sau conservele. Depozitează-le într-un loc special, sau pune-ți creativitatea în practică pentru a le transforma în obiecte de design. Prin dezvoltarea acestui obicei obții o casă prietenoasă cu mediul și oferi și un exemplu de urmat atât membrilor familiei, cât și celor care vin în vizită. 

4. Schimbă unele obiceiuri casnice

Fără să realizezi, unele obiceiuri casnice pot fi mai puțin prietenoase cu mediul înconjurător și îți pot pune piedici în a avea o casă eco-friendly. Ele se leagă de felul în care speli hainele sau chiar vasele.

Astfel, încearcă să adopți următoarele obiceiuri casnice:

● nu lăsa aparatele în sistem stand-by, ci oprește-le după fiecare utilizare, indiferent că este vorba de laptop, calculator sau mașina de spălat;

● spală hainele la o temperatură de 30 de grade, în loc de temperaturi mai ridicate;

● spală cât mai multe haine într-un singur ciclu de spălare;

● dezgheață periodic congelatorul pentru a-l ajuta să funcționeze eficient o lungă perioadă;

● evită risipa de apă prin închiderea robinetelor atunci când te speli pe dinți sau când speli vasele;

● alege un cap de duș eficient, care te ajută să economisești apă fără a reduce confortul, cu fiecare duș. 

Prin urmare, a avea o casă eco-friendly este mai ușor decât îți imaginai. Prin adoptarea unor obiceiuri și schimbarea altora, așa cum sunt și cele prezentate în acest articol, ești cu un pas mai aproape de o avea.

×
Etichete: advertorial
x close