Numele "Vasile" este de origine greacă și are semnificații legate de cuvântul grecesc "basileus", care înseamnă "rege" sau "monarh".
Semnificația numelui Vasile este adesea asociată cu ideea de regalitate sau conducere. În cultura și tradiția românească, numele Vasile este destul de comun și este purtat de multe persoane.
Numele "Vasile" mai poate fi, de asemenea, asociat cu calități precum noblețea, încrederea sau puterea.
Datorită semnificaţiei, numele Vasile este legat de termenul „biserica”, de la cuvântul „basilike”, care iniţial însemna edificiu public ridicat pe cheltuiala imperială, loc de adunare, de judecată sau bursa comercială.
Ulterior, fiind foarte bine conservate, aceste edificii au devenit lăcaşuri de închinăciune lui Dumnezeu. Alături de Ion, Gheorghe sau Dumitru, numele de Vasile este unul dintre cele mai populare nume de la noi din ţară.
Persoanele care poartă numele de Vasile se adaptează uşor în funcţie de situaţie şi moment, sunt sociabile şi apreciază prezenţa celor din jur. Ştiu să aprecieze calităţile omului şi nu aspectul său.
Chiar dacă uneori lasă impresia că grupul lor de prieteni este unul foarte diversificat, acesta își va concentra atenția numai asupra celor care au un numitor comun cu ei, adică cei care au aproximativ aceeași viziune asupra vieții și modului în care abordează diverse situații.
Peste 500.000 de români poartă numele Sfântului Vasile, sărbătorit luni, 1 ianuarie.
Potrivit datelor Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor, cei mai mulți români sărbătoriți pe 1 ianuarie poartă numele Vasile, 413.983. Alți 20.208 se numesc Vasilică, în timp ce alte câteva sute au nume derivate: Sică, Sile, Silică sau Vasi.
De asemenea, printre femei cel mai popular este numele Vasilica, purtat de 74.967 de persoane, urmat de Vasilca, purtat de 1.200 de persoane. Alte derivate sunt Vasila, Vasi, Silica sau Sica.