Antena 3 CNN Life Semnele depresiei pe care nu trebuie să le ignori niciodată

Semnele depresiei pe care nu trebuie să le ignori niciodată

1 minut de citit Publicat la 21:27 23 Dec 2017 Modificat la 21:27 23 Dec 2017
o_1c22deopq10ah1o3g15ilomd19868.jpg
Foto: Pixabay.com

În ciuda faptului că depresia este des întâlnită, lumea tinde să o ignore, în speranța că lucrurile vor redeveni normale. Însă, cu cât aceasta este mai mult ignorată, cu atât mai mult rău îți poate face, ajungând să te distrugă.

Depresia se manifestă diferit de la om la om, însă există anumite semne ale depresiei care sunt comune, prezente la fiecare, semne ce nu ar trebui ignorate.

Iată patru semne ale depresiei ce nu trebuie trecute niciodată cu vederea:

1. Lipsa de interes
Incapacitatea de a te bucura de lucrurile ce altădată îți făceau plăcere, cum ar fi hobby-uri sau ieșirile cu prietenii, pe lângă lipsa de interes în activitile uzuale, este un semn al depresiei. În vocabularul unei persoane depresive se găsesc des expresiile “nu mă interesează“, “nu îmi pasă“. Lipsa de interes duce la retragere, la izolare, și cum nimeni nu poate trăi singur și fericit, următorul pas este depresia.

2. Oboseala și somnolența
Fie că persoana în depresie este sau nu conștientă, gândurile negative din mintea acesteia tind să dea naștere tulburărilor de somn. Tulburarea cel mai des întâlnită, ce afectează majoritatea persoanelor, este insomnia. Întrucât persoana în cauză nu se poate odihni suficient, pe măsură ce oboseală crește, energia scade, totodată scăzând și lipsa de motivație a acesteia, nefiind capabilă să ducă nici cele mai mici sarcini la bun sfârșit. Astfel, apare agitația, sentimentul de vinovăție și de neputință.

3. Lipsa de concentrare
Pe lângă indiferență și oboseală, o persoană depresivă poate fi afectată de probleme de memorie și concentrare, chiar și în cele mai banale situații. În general, lipsa de concentrare e cauzată de capacitatea scăzută de a gândi, de a lua o decizie sau de a își menține atenția, informează elle.ro.

4. Pesimism constant
În mintea unei persoane aflată în depresie, pesimismul și gândurile negative sunt prezente în mod frecvent. Așteptările de la sine și de la ceilalți sunt din ce în ce mai mici, gândurile negre îi vor acapara mintea iar micile tristeți vor deveni din ce în ce mai mari, până la gânduri sau chiar tentative de suicid. În lume, la fiecare 40 secunde, o persoană se sinucide iar alte câteva au tentative de a-și termina viața.

Cu ajutorul unui psihoterapeut, a unui tratament și a credinței în propria persoană, depresia poate fi vindecată.

×
x close