Antena 3 CNN Life Semnele de insolație la câini și pisici. Mare atenţie la acest simptom banal care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Semnele de insolație la câini și pisici. Mare atenţie la acest simptom banal care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 12:00 18 Iul 2023 Modificat la 12:00 18 Iul 2023
semne insolatie caini pisici mare atentie simptom banal diferenta viata moarte
Semnele de insolație la câini și pisici. Mare atenţie la acest simptom banal care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte Sursa foto: Unsplash.com

Zilele caniculare de vară pot fi o adevărată provocare pentru animăluţe.

Lipsa glandelor sudoripare la câini şi pisici face că acestea să piardă căldura înmagazinată de corp destul de încet.

Animalele de companie resimt zilele caniculare diferit de oameni, astfel că accidentul termic este o urgenţă care poat fi fatală dacă nu se iau măsuri imediate.

De aceea, este important ca fiecare stăpân să cunoască semnele timpurii ale insolaţiei la câini şi pisici.

Citeşte şi: Metode pentru a răci casa, fără aer condiționat. Medicul Tudor Ciuhodaru: "Poate să fie o soluție rezonabilă"

Simptomele de insolaţie la câini şi pisici

În momentul în care temperatura corpului creşte, iar mecanismele de reglare nu mai functionează aşa cum trebuie, poate apărea hipertermia. În cazul câinilor şi pisicilor, această hipetermie se poate manifesta prin:

  • pielea este foarte caldă;
  • mucoase palide (albicioase);
  • gâfâiala;
  • respirație bucala (pe gura);
  • hipersalivaţie;
  • hiperventilatie;
  • bătăi neregulate ale inimii (aritmii);
  • tahicardie;
  • vomă;
  • anxietate
  • probleme cu echilibrul;
  • inconștienţă.

Câinii au glande sudoripare în pernuțele de la picioare, iar atunci când acestea nu fac faţa intervine gâfâitul ce mai elimina din temperatura acumulata. Cu toate acestea, uneori aceste mecanisme nu sunt suficiente, iar corpul suferă, scrie veterinarladomiciliu.ro

Astfel, insolatia apare cel mai des vara sau atunci când animalul este ținut întru-un mediu a cărui temperatură este foarte mare.

Ce este de făcut în cazul insolaţiei la câini şi pisici

Dacă observați simptomele de mai sus la animalul de companie, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să-i oferiți apă sau să-i umeziți gura.

Udați-l delicat cu apă la temperatura camerei, în niciun caz cu apă rece ca gheaţa. Schimbările bruște de temperatură sunt foarte dăunătoare.

O altă modalitate de a acționa în caz de insolaţie la câini şi pisici este folosirea prosoapelor umede pe care le puteţi folosi pentru a le aplica local, la nivelul capului, gâtului, labelor.

Insolația este o situație care poate deveni critică și poate pune viața câinelui sau pisicii în pericol.  Mişcare în cerc a animalului de companie este un simptom banal la care stăpânii ar trebuie să fie foarte atenţi.

Acest simptom banal însoţit de schimbări bruşte de comportament poate indica un accident vascular cerebral, cauzat de hipetermie.

Vara, în zilele caniculare, mai mult ca oricând, trebuie evita eforturile fizice în ore de temperaturi mai ridicate, nu trebuie să lipsească niciodată apa proaspătă, curată și gustările răcoritoare ale animalelor.

Pentru a evita hipetermia la câini şi pisici este importantă menţinerea unei temperaturi ambientale potrivite şi evitarea supraîncălzii corpului.

O regulă importantă este ca animăluţul să aibă acces ușor la apă proaspătă și rece.

Fiecare stăpân trebuie să acorde atenție semnelor stresului termic, întrucât acesta poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

×
x close