De cele mai multe ori alunițele ne deranjează din punct de vedere estetic, mai ales dacă cresc în dimensiuni sau se află pe porțiuni vizibile ale corpului. Cu toate acestea, există și alunițe periculoase, asociate unor afecțiuni grave, de exemplu cu melanomul, dar şi cu boli genitale sau afecţiuni ale ficatului.
Dermatologul Laurenţiu Vlădău ne spune care sunt cele mai periculoase boli asociate cu alunițele.
Alunițele și cancerul de piele
Cei mai mulți oameni au între 1 și 40 de alunițe, însă există și persoane care au moștenit genetic mai mulți nervi pigmentari. Cancerul de piele este cea mai mare temere a acestor persoane, care trebuie să-și protejeze în mod deosebit corpul, mai ales când se expun la soare.
„Spre exemplu, la persoanele tinere alunițele care pot fi problematice sunt de cele mai multe ori cele pigmentate, maronii sau negre, care sunt medical denumite nevi melanocitari. Acestea pot progresa în melanom, cancer de piele serios, cu potenţial de metastazare rapidă în cazuri avansate. La persoanele mai în vârstă, diversele aluniţe, chiar şi cele de culoare pielii sau roşii, uscate, în special pe zonele expuse la soare pot reprezenta leziuni precanceroase numite keratoze solare şi chiar carcinoame spinocelulare sau bazocelulare care ar trebui tratate prompt”, spune specialistul.
Alunițele, semn de boli ale organelor genitale la femei
Alunitele din zona genitală sunt, în majoritatea cazurilor, determinate de papiloma virusul uman sau HPV. În special la femei, atunci când progresează spre organele genitale interne, alunițele pot reprezenta un teren bun pentru zone precanceroase sau chiar cancer de col uterin în situaţii extreme, atunci când leziunile sunt determinate de tulpini oncogene (canceroase) de HPV. De multe ori, alunițele pot prevesti diverse boli cu transmitere sexuală, şi, din acest motiv, pot fi recomandate investigaţii suplimentare.
Leziuni la nivelul ficatului
Alunitele roşii sau hemangioamele prezente din copilărie, în număr crescut, de obicei mai mult de 6, pot prevesti leziuni similare la nivelul ficatului, lucru de cele mai multe ori demonstrate cu o ecografie abdominală.
De aceea, alunitele noi sau cele care prezintă modificări ar trebui să fie evaluate cu promptitudine de către un dermatolog.
„Chiar dacă ele pot creşte în dimensiune, în special înainte de vârstă de 20 de ani, este puţin probabil că aceastea să se mărească la persoanele mai în vârstă. De asemenea, o aluniţă care a crescut în dimensiune nu este neapărat cancerigenă, fiind cunoscut faptul că în timpul sarcinii spre exemplu ele pot creşte în dimensiune şi îşi pot întunecă culoarea. O simplă biopsie efectuată de către un medic poate determina dacă o aluniţă este asociată cu o anumită afecţiune”, a adaugat medicul dermatolog.