Antena 3 CNN Life Secretul bucătarilor italieni pentru cele mai delicioase spaghete carbornara. Rețeta zilei

Secretul bucătarilor italieni pentru cele mai delicioase spaghete carbornara. Rețeta zilei

Cristina Tudorache
2 minute de citit Publicat la 06:00 02 Iul 2020 Modificat la 06:00 02 Iul 2020
o_1ec60amk7vp61s681tcr1obj61ab.jpg
Sursa foto: Pexel

Ingrediente:

Spaghete din grâu dur (100-120 grame/porție, alegeți cantitatea în funcție de câte porții intenționați să preparați)
1 gălbenuș și un ou foarte proaspete
60 de grame de pecorino romano răzuit fin sau o combinație de parmezan și pecorino
100 de grame de guanciale
1 lingură de ulei de măsline
sare și piper
50 ml. de vin alb sec și un cățel de usturoi, opțional

Mod de preparare, gata în maximum 20 de minute:

1. Puneți apa la fiert, în care adăugați o lingură de sare. Când apa clocotește, adăugați spaghetele. Fierbeti-le atât timp cât scrie pe ambalaj; chiar dacă rămân puțin mai tari, o să se finalizeze în tigaie.
2. Într-o tigaie în care ați adăugat ulei de măsline, căliți ușor usturoiul pâne se face auriu, apoi îndepărtați-l. Usturoiul are rolul de adauga o savoare discretă, dar nu este nevoie să-l păstrați în preparat.
3. În uleiul încins, adăugați guanciale tăiată cubulețe. Lăsați șunca să se rumenească ușor, amestecând de câteva ori. Ar trebui să dureze maximum 5 minute cât să devină ușor aurii cubulețele.
4. După ce s-a rumenit un pic guanciale, scoateți cam o treime din cubulețe pe hârtie absorbantă de bucătărie și peste restul, în tigaie, adăugați vinul alb sec. Atenție, nu-l înlocuiți cu vin roșu, pentru că veți obține niște spaghete carbonara cu o culoare ciudată! Puteți, însă, să-l înlocuiți cu 50 de ml. de apă în care au fiert pastele. Lichidul este important pentru a păstra bucățelele de guanciale moi și pentru a forma sosul pentru paste.
5. Cât timp cubulețe de guanciale fierb molcom, puteți prepara sosul specific spaghetelor carbonara. Într-un castron încăpător, adăugați gălbenușul și oul, 1 praf de sare, ²⁄3 din cantitatea de pecorino/pecorino+parmezan și piper. Amestecați ingredientele cu telul în formă de pară sau cu furculița. 
6. Ca să încorporați sosul, adăugați 50 de ml. de apă fierbinte în care au fiert pastele și amestecați bine.
7. Când pastele s-au fiert, adăugați-le peste guanciale, slăninuța din tigaie, în care veți mai pune și 100 ml din apa în care au fiert pastele. După un minut, opriți focul și transferați pastele peste sos.
8. Pastele se servesc fierbinți, presărate cu piper, brânza rămasă și guanciale pus deoparte.

Secretele italienilor pentru cele mai delicioase spaghete carbonara

1. Nu puneți smântână sau lapte, crezând că astfel veți obține paste carbonara mai cremoase. Ingredientele de mai sus sunt suficiente, iar preparatul final va avea gustul autentic.
2. Nu înlocuiți spaghetele cu alte tipuri de paste, de exemplu rigatoni.
3. Nu fierbeți spaghetele prea mult, ci doar cât scrie pe ambalaj.
4. Șunca face diferența. Pancetta sau Guanciale? Chiar este o diferență între ele? Ei bine, da. Cea mai bună opțiune este cea din urmă, al cărei gust și textură se potrivesc perfect în rețeta de spaghete carbonara.
5. Secretul bucătarilor italieni este apa minerală. Ei adaugă foarte puțină apă minerală îm mixul de ouă pentru un sos mai cremos și aerat.

×
x close