Antena 3 CNN Life Schimbarea la Faţă a Domnului. Semnificaţie şi tradiţii pe 6 august 2024

Schimbarea la Faţă a Domnului. Semnificaţie şi tradiţii pe 6 august 2024

sarbatoare 6 august, schimbarea la fata
Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox. Sursă foto: Getty images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Aug 2024   •   20:00

Sărbătoarea cu cruce roşie Schimbarea la Față a Domnului, prăznuită pe 6 august, este una dintre cele mai importante sărbători creștine, fiind inclusă în rândul celor douăsprezece praznice împărătești de peste an. Eveniment biblic este descris în Evangheliile lui Matei, Marcu și Luca și se referă la momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos și-a arătat natura divină înaintea a trei dintre ucenicii săi Petru, Iacov și Ioan, pe muntele Tabor.

Ce s-a întâmplat pe muntele Tabor

Muntele Tabor este binecunoscut pentru evenimentul biblic al Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Conform Evangheliilor după Matei, Marcu și Luca, Iisus a urcat pe muntele Tabor împreună cu trei dintre discipolii săi: Petru, Iacov și Ioan.

Pe muntele Tabor, Iisus Hristos s-a schimbat la față, hainele sale devenind strălucitoare și albe, iar fața sa a strălucit ca soarele. În acest timp, au apărut Moise și Ilie, care au vorbit cu Iisus, potrivit crestinortodox.ro

Ceea ce s-a întâmplat pe muntele Tabor este interpretat ca o revelație a naturii divine a Mântuitorului Iisus și ca o prefigurare a gloriei sale viitoare după înviere. Schimbarea la Față este sărbătorită în tradiția creștină pe 6 august și este considerată una dintre cele mai importante sărbători în calendarul liturgic.

Ce semnificație are Schimbarea la Faţa a Domnului pentru ortodocşi

Schimbarea la Față a Domnului este una dintre cele mai mari sărbători ale Bisericii Ortodoxe și are o semnificație profundă teologică și spirituală. Prăznuită pe 6 august, sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului reprezintă momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos și-a revelat natura divină înaintea lui Petru, Iacov și Ioan, pe muntele Tabor.

Sărbătoarea cu cruce roşie Schimbarea la Față a Domnului demonstrează natura divină a Mântuitorului Iisus Hristos, arătând că El este Fiul lui Dumnezeu. Strălucirea feței sale și hainele albe simbolizează gloria și lumina divină, oferind o privire asupra măreției Sale cerești.

Mai mult decât atât, Apariția lui Moise și Ilie alături de Iisus semnifică împlinirea Legii și a Profeților. Aceasta arată continuitatea dintre Vechiul și Noul Testament și rolul lui Hristos în planul divin de mântuire.

Schimbarea la Faţă a Domnului s-a petrecut în timpul rugăciunii Lui, subliniind astfel importanța rugăciunii ca mijloc de comunicare cu Dumnezeu și de transformare interioară.

În popor se numește Obrejenie

În tradiția populară românească, sărbătoarea Schimbării la Față este cunoscută sub numele de "Obrejenie" sau "Probojenie." Această sărbătoare cu cruce roşie are o serie de semnificații și obiceiuri specifice, pe care creştinii ortodocşi le respectă cu sfinţenie.

Potrivit credinţei populare, sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului sau Obrejenia marchează sfârșitul verii și începutul pregătirilor pentru toamnă. 

Începând cu Obrejenia frunzele încep să își schimbe culoarea, iar insectele și reptilele încep să se retragă pentru iarnă. În unele locuri, se crede că șerpii și alte reptile se retrag în pământ în această zi.

De sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului, oamenii evită să se spele pe cap, să își taie părul sau să muncească pământul, pentru a nu atrage ghinionul sau boala. De asemenea, se evită certurile și conflictele.

Potrivit folclorului, se spune că plantele medicinale culese în această zi de mare sărbătoare au proprietăți tămăduitoare. Drept pentru care oamenii adună plante pentru a le folosi în tratamente tradiționale.

Tradiții romanești pe 6 august, de Schimbarea la Faţa a Domnului

De sărbătoarea cu cruce roşie Schimbarea la Faţă a Domnului, prăznuită pe 6 august, creştinii îmbină tradiţiile româneşti şi obiceiurile populare cu credinţele religioase.

Schimbarea la Față a Domnului este o sărbătoare cu cruce roşie importantă în calendarul ortodox, drept pentru care mulți oameni țin post și se împărtășesc.

În unele zone, creştinii ortodocşi fac pelerinaje la mănăstiri sau biserici dedicate Schimbării la Față, considerând că rugăciunile făcute în această zi au o putere deosebită.

  • Se spune că cei care nu ţin sărbătoarea Schimbarea la Faţă vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească.
  • Cine spală haine de sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe;
  • Fetelor care se spală pe 6 august, de Schimbarea la Faţă a Domnului, nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba;
  • E de preferat să nu pleci la drum, căci riști să te rătăcești. Nu munci, căci altfel te poți alege cu mutilări grave ale trupului;
  • Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă;
  • Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei de 6 august, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.
  • În această zi de sărbătoare nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul;
  • De asemenea, de sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul;
  • Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. Praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos este, prin excelenţă, sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunătăţile veşnice. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi;
  • Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi în post şi rugăciune, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi;
  • Începând cu sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. Deşi încă nu sunt coapte şi ţi se sterpezeşte gura de la ele, tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile;
  • Data de 15 august este ultima zi când se culeg plante medicinale bune de leac, notează libertatea.ro
×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close