Antena 3 CNN Life Șase ingrediente pentru o relație de iubire împlinită, dezvăluite de un psiholog după ce a consiliat cupluri din 40 de țări

Șase ingrediente pentru o relație de iubire împlinită, dezvăluite de un psiholog după ce a consiliat cupluri din 40 de țări

New Project-5423
de Mia Lungu    |    02 Oct 2024   •   06:00

„Iubirea emergentă”, conceptul care numește câteva ingrediente specifice necesare pentru ca iubirea să apară și să se mențină între doi oameni, este definit și detaliat, într-o nouă carte, de renumitul psiholog si terapeut de cupluri Dr. Sara Nasserzadeh.

Stabilită în Los Angeles, Nasserzadeh are un doctorat în psihologie socială și se concentrează pe sexualitate și relații în practica sa privată de terapeut. Ea a cercetat și a lucrat cu cupluri din peste 40 de țări, timp de mai bine de două decenii.

Nasserzadeh este, de asemenea, autoarea a trei cărți, inclusiv a recentei „Love by Design: 6 ingrediente pentru a construi o întreagă viață de iubire”. 

„Ceea ce ofer este un nou model, bazat pe mai mult de 10 ani de cercetare, care necesită anumite ingrediente pentru ca iubirea să apară. Dacă vă gândiți la iubirea emergentă ca la un buștean și o scânteie, atunci când acestea două se unesc, avem un foc frumos. Atât timp cât avem toate elementele disponibile, focul va arde frumos și ne va oferi căldura pe care ne-o dorim. Dar dacă luăm unul dintre elemente, sau ingrediente, focul va muri.”, a declarat ea, pentru CNN.

Cele șase ingrediente pentru o relație de iubire lungă și împlinită

„Există șase ingrediente: atracție reciprocă, încredere, respect, compasiune, viziune comună și comportament iubitor.

În ceea ce privește atracția, gândiți-vă la atributele care vă plac la dvs. și la cei în preajma cărora doriți să fiți. Atracția poate fi socială, fizică, financiară - spuneți ce vreți. Este construită pentru tine și numai pentru tine.

Respectul include modul în care ți-ar plăcea să fii tratat și modul în care ți-ar plăcea să îi tratezi pe ceilalți oameni. Când oamenii spun: „Nu sunt respectat de partenerul meu”, îi întreb: „Ești respectabil? Unde îți sunt limitele?”. Respectul înseamnă literalmente a vedea și a revedea, a prioritiza ceea ce contează pentru cealaltă persoană și a prioritiza ceea ce contează pentru noi în timp.

Pentru încredere, două elemente sunt foarte importante. Unul este consecvența, iar celălalt este fiabilitatea. Încrederea include încrederea financiară, încrederea socială, loialitatea. Dacă îți spun secretul meu când suntem într-un moment intim, îl vei împărtăși mai târziu părinților tăi și tuturor cercurilor noastre sociale? Acestea sunt elemente ale încrederii, la fel ca și compasiunea, care este atunci când ești alături de cealaltă persoană fără să faci totul pentru tine.

Un alt ingredient necesar pentru iubirea emergentă este viziunea comună. Viziunea împărtășită înseamnă angajament, mai ales atunci când nu ai chef de el. Este ușor să te angajezi la ceva, dar atunci când ești furios pe cealaltă persoană, rămâi angajat în relație.

Și ultimul, dar nu cel din urmă, este comportamentul iubitor. Îl descriu ca fiind tandrețe prin atingere, prin cuvinte și exclusivitatea acelei atingeri și a acelor cuvinte. A acorda persoanei prezumția de nevinovăție și a o face să se simtă specială - toate acestea sunt elemente ale comportamentului iubitor pe care nu le împărtășești neapărat cu alții, decât dacă relația ta romantică implică mai mult de două persoane.”, arată Dr. Sara Nasserzadeh.

„În acest tip de cuplu (n.r. în configurație de iubire emergentă), partenerii sunt entități independente într-un parteneriat interdependent cu limite sănătoase și clare. Sunt conectați, dar își văd, de asemenea, relația ca pe o entitate distinctă în care fiecare partener participă. Relația se bazează pe echitate: Dăruiesc relației și primesc, de asemenea, de la ea. Cele șase ingrediente ale iubirii emergente sunt prezente, iar iubirea apare ca rezultat.”, a mai explicat psihoterapeutul.

×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close