Potrivit reputatului medic, o persoană care consumă alcool în cantități mari va avea un creier mult mai afectat decât o persoană care nu consumă băuturi alcoolice.
”Din creierele pe care le-am operat și le-am văzut, creierul alcoolicului este cel mai degradat. Este un semn mare de alarmă. Creierul celui care consumă mult alcool se stafidește.
În rest, dacă un om are mai multe sau mai puține celule nervoase, dacă funcționează la un IQ mai dezvoltat, sau nu, adică un intelectual de super, super clasă și un lucrător, nu poți să spui că între cele două este o diferență foarte mare", a declarat medicul Vlad Ciurea pentru DC Medical.
Mai mult decât atât, alcoolul afectează întregul organism.
"Sunt persoane, cum suntem noi, dacă bem două pahare de vin imediat le simțim. Auzim de alții, care beau de dimineața până seara o băutură românească numită țuică și nu au niciun fel de problemă.
Mai mult, s-au făcut și tratamente care fac și gargară cu țuică ca să se simtă bine. În zona Maramureșului și în Bucovina, această băutură este mult mai frecventă. Doza de alcool este pentru fiecare în parte. Cei care consumă alcool foarte mult au modificarea structurilor cerebrale și a întregului organism”, a mai precizat medicul.
Băutura consumată de români care ne intoxică! Radu Țincu: ”Am avut un pacient care a băut două sticle și era să moară!”
Radu Țincu, medic toxicolog și medic ATI la Spitalul Floreasca din București a vorbit despre toate "toxicele" care ne pun viața în pericol fără să ne dăm seama.
"Este important că avem o secție de toxicologie astăzi, pentru că avem foarte multe ”toxice” care ne înconjoară, fie că vorbim de aer, fie că discutăm de alimentație, fie că discutăm de obiceiurile noastre mai puțin sănătoase, suntem înconjurați de toxice", spune medicul Radu Țincu.
Medicul a explicat ce înseamnă mercur, plumb sau arsenium în sânge și alte metale grele pe care oamenii le au în organism fără să știe. Din păcate, astfel de substanțe ajung cu ușurință în organismul nostru pentru că sunt prezente într-o mulțime de alimente. De exemplu, în țuică.
"Țuica este o băutură tradițională și încurajez menținerea obiceiului de a distila în gospodărie aceste produse care sunt de sute de ani până la urmă. Însă oamenii folosesc acele cazane, dintre care, cele mai multe dintre ele sunt din tot felul de aliaje metalice și pentru că plumbul este foarte maleabil, îl folosim ca să modelăm țevile și acest plumb, în contact cu temperaturile ridicate și vaporii de alcool se topește și eliberează anumiți ioni și vapori de plumb, care ajung în băutura respectivă", a dezvăluit Radu Țincu în podcastul lui Cătălin Măruță.
"Am avut multe cazuri cu pacienți care au ajuns pe targă cu polineuropatie toxică, adică cu afectarea nervilor periferici încât nu mai puteau să meargă din cauza prezenței plumbului, care erau consumatori de ani de zile de distilat în gospodărie, de țuică făcută în casă și nici nu aveau habar că în interiorul acestei licori se află și metale grele.
În cazul bărbatului, a primit cadou două sticle de țuică, le-a consumat într-o perioadă de câteva săptămâni și apoi a venit de undeva din țară la București, pentru că era anemic. Plumbul este un toxic pentru hematii și produce anemie. Și el avea aceste tulburări neurologice și cineva de acolo s-a gândit că s-ar putea să fie expus la o substanță toxică.
I-am măsurat nivelul de plumb din sânge, i-am pus diagnosticul de intoxicație acută cu plumb, pentru că avea o cantitate foarte mare în sânge și, din fericire, a mai avut pe fundul unei sticle de țuică un pic din lichid și am măsurat nivelul de plumb din țuică. Era undeva la 9000 de micrograme, când în mod normal trebuie să fie o cantitate foarte mică, urme în unele distilate. Deci cantitatea de plumb pe care a băut-o a fost foarte mare.
Omul ăla era să moară, era într-o fază de intoxicație acută cu plumb, a necesitat tratament intravenos, a fost internat în spital pentru câteva săptămâni și am eliminat tot plumbul respectiv", a povestit medicul.