Un grup de cercetători brazilieni a pus la punct o testare moleculară ce permite diagnosticarea cu maximă eficiență a virusului în doar cinci ore și care va fi aplicată din 15 februarie pentru a facilita studiile pentru combaterea acestei boli, au informat surse academice citate de EFE.
Testul, cu o eficiență de 100 %, detectează Zika atât în mostrele de sânge cât și în cele de salivă și urină, a informat miercuri Universitatea din Campinas (Unicamp), ai cărei cercetători au dezvoltat această metodă cu ajutorul colegilor lor de la Universitatea din Sao Paulo (USP) și de la Universitatea Statului Sao Paulo (Unesp). Testul va fi implementat de lunea viitoare pentru a analiza mostrele pacienților suspecți de Zika internați la Spitalul Clínicas de Campinas.
Mostrele care se vor dovedi pozitive vor fi duse la laboratoarele braziliene unde este studiată Zika pentru ca virusul să fie izolat și utilizat în cercetări care să permită secvențierea lui genetică și în alte investigații menite să găsească metode pentru combaterea acestui flagel.
Testul, dezvoltat de grupul de cercetători creat săptămâna trecută de Unicamp, USP și Unesp, permite diferențierea virusului Zika de cele al febrei dengue și chikunguńa, transmise tot de țânțarul din specia Aedes aegypti.
Actualul test le va înlocui pe cele folosite până acum și care aveau nevoie de mai multe zile pentru diagnosticarea bolii. Printre acestea se numără și cel pus la dispoziție de Ministerul Sănătății brazilian care poate detecta virusul Zika în mostrele de sânge într-o perioadă de cinci zile, iar în mostrele de urină nu mai devreme de opt zile.
Această nouă testare rapidă a fost posibilă datorită informațiilor pe care cercetătorii brazilieni le-au primit de la colegii lor senegalezi, veniți în țară în ianuarie pentru a ajuta Brazilia să combată Zika.