Antena 3 CNN Life Sănătate Virusul Zika: la un pas de o epidemie globală

Virusul Zika: la un pas de o epidemie globală

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 09:01 13 Apr 2022 Modificat la 09:01 13 Apr 2022
tantar
Sursa foto: Pexels

Boala a provocat o urgență medicală globală în 2016, mii de copii s-au născut cu leziuni cerebrale după ce mamele lor s-au infectat în timpul sarcinii.

Oamenii de știință din SUA spun că lumea ar trebui să fie în căutarea unor noi mutații.

Lucrările de laborator, descrise în revista Cell Reports, sugerează că virusul s-ar putea modifica cu ușurință, creând noi variante.

Studii recente despre infecții sugerează că aceste variante se pot dovedi eficiente în transmiterea virusului, chiar și în țările care și-au acumulat imunitate la focarele anterioare de Zika, afirmă echipa de la Institutul de Imunologie La Jolla.

Experții au spus că descoperirile, deși teoretice, au fost interesante - și reprezintă un memento că alți viruși decât COVID ar putea reprezenta o amenințare.

Virusul care își schimbă forma

Virusul Zika este transmis la oameni prin mușcătura unui țânțar Aedes infectat. Acești țânțari mușcă cel mai mult în timpul zilei, în mod special dimineața foarte devreme și seara. Tot aceși țânțari transmit febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya.

Insectele se găsesc în toată America - cu excepția Canadei și Chile, unde este prea frig pentru ca ele să supraviețuiască - și în Asia.

Virusul Zika a fost identificat prima dată în 1947 în Uganda la maimuțe, de o rețea de cercetători care monitorizau febra galbenă. În 1952 a fost identificată în Uganda și în Tanzania, de această dată la oameni. Virusul circulă în Africa, cele două Americi, Asia și Pacific.

În timp ce pentru majoritatea oamenilor, Zika este o boală ușoară, fără efecte de durată, poate avea consecințe catastrofale pentru copiii din uter.

Dacă o mamă contractă virusul în timpul sarcinii, acesta poate dăuna copilului în curs de dezvoltare, provocând microcefalie (cap neobișnuit de mic) și țesut cerebral deteriorat.

Virusul Zika

  • Deși virusul este răspândit în mare parte de țânțari, poate fi transmis și pe cale sexuală
  • Puțini oameni mor din cauza Zika și se crede că doar una din cinci persoane infectate dezvoltă simptome
  • Acestea pot include febră, o erupție cutanată și dureri articulare Deoarece nu există tratament, singura opțiune este reducerea riscului de a fi mușcat
  • Oamenii de știință au început să lucreze la un vaccin împotriva Zika pentru a ajuta la protejarea femeilor însărcinate.

Profesorul Jonathan Ball, expert în viruși la Universitatea din Nottingham, a declarat pentru BBC: „Am auzit atât de multe în ultima vreme despre evoluția rapidă și apariția variantelor de coronavirus, dar acesta este un memento în timp util că schimbarea formei este o caracteristică comună împărtășită de atât de mulți viruși.

„Această lucrare arată cât de rapid poate apărea o schimbare cu o singură literă în secvența genomului unui virus și impactul puternic pe care îl poate avea asupra capacității de îmbolnăvire. Dar virușii care împărtășesc aceste schimbări nu au fost adesea observați în focare. și, așa cum subliniază autorii, aceste perspective interesante necesită o investigație mai amănunțită.”

Dr Clare Taylor, de la Society for Applied Microbiology, a declarat: „Deși aceste constatări au fost observate în experimente de laborator și, prin urmare, au limitări, arată că există potențialul ca variante de îngrijorare să apară în timpul ciclului normal de transmitere a Zika și ne reamintește că monitorizarea este importantă pentru a urmări virușii pe măsură ce aceștia evoluează.”

Ea a spus că ar putea fi posibil să se prezică care variante ar putea cauza probleme semnificative în viitor și să se intervină din timp.

Profesorul Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia, a spus că infecția anterioară cu Zika ar putea oferi în continuare o anumită protecție împotriva noilor variante - așa cum s-a văzut și cu COVID.

×
TOP articole
x close