![alimentul pe care trebuie sa il evitam cand este foarte cald afara prof dr vlad ciurea alimentul pe care trebuie sa il evitam cand este foarte cald afara prof dr vlad ciurea](https://www.antena3.ro/thumbs/landscape/2024/07/24/alimentul-pe-care-trebuie-sa-il-evitam-cand-este-foarte-cald-afara-prof-dr-vlad-ciurea-913823.jpg)
Vinul poate fi medicament. Poate credeţi că este doar o vorbă din bătrâni, însă, vinurile bio încep să o demonstreze. În cramă e ca în farmacie, iar vinul este curat ca lacrima. Nu conţine nicio substanţa chimică, via este atent monitorizată, strugurii sunt culeşi doar într-o anumită perioadă. Iar, producătorii de la noi au început să investească milioane de euro în astfel de afaceri.
În Dobrogea, lângă Medgidia, pe o suprafaţă de 154 de hectare de teren, un producător de vinuri cultivă soiuri bio. A fost nevoie de o investiţie de zece milioane de euro în ultimii şapte ani, dar a devenit prima companie românească ce obţine certificare internaţională pentru că produce vin natural, fără să intervină prin procese chimice. Şi, pentru că afacerea a prins gust, în următorii doi ani şi-a propus să îşi tripleze producţia.
Tehnica este nouă în ţara noastră. România se aliniază astfel, în rând cu marii producători europeni. Încă din sol, viţa de vie are nevoie de o supraveghere atentă.
''Dacă strugurii sunt sănătoşi, nu ai nevoie de conservant, de antifermanetativ (...) În crama în care se produce un vin bio, focusul este pe câteva pârghii. O igienă excepţională, un control bun al temperaturii, desigur tehnologie, dar tehnologie neinvazivă'', explică directorul unei crame.
Vinul bio produs în România a câştigat deja şapte premii la competiţiile internaţionale. Până în 2030, Ministerul Agriculturii îşi propune ca 1 milion de hectare să fie cultivate cu producţii bio. De la cereale şi legume, până la viţă de vie.