Antena 3 CNN Life Sănătate Variola maimuței ar putea deveni endemică în Europa dacă se răspândește la animalele de companie

Variola maimuței ar putea deveni endemică în Europa dacă se răspândește la animalele de companie

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 20:27 24 Mai 2022 Modificat la 20:27 24 Mai 2022
hamster
Sursa foto: Pexels

Experții de pe continent au tras un semnal de alarmă, deoarece cazurile din Marea Britanie aproape s-au triplat în trei zile.

Alte 37 de cazuri au fost confirmate pe lângă cele 20 deja identificate, ducând totalul la 57.

Până ieri, au fost confirmate 67 de cazuri de variola a maimuței în nouă țări europene, inclusiv Spania, Italia, Germania, Suedia și Franța, și cel puțin 42 de cazuri suspecte.

O evaluare rapidă a riscurilor publicată de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a spus că rozătoarele de companie, cum ar fi șobolanii și șoarecii, ar trebui, în mod ideal, să fie izolate în „facilități monitorizate” dacă aparțin unor contacte apropiate cu persoane infectate.

În Africa, unde variola maimuțelor este endemică, virusul este adesea întâlnit la rozătoare.

ECDC a spus că rozătoarele și veverițele ar putea fi „gazde potrivite” și o cale de răspândire de la oameni, la animalele de companie.

Raportul afirmă: „În prezent, se știe puține despre caracterul adecvat al speciilor de animale peri-domestice (de mamifere) europene pentru a servi ca gazdă pentru virusul variolei maimuțelor.

Cu toate acestea, rozătoarele și în special speciile din familia Sciuridae (veverițe) sunt susceptibile de a fi gazde potrivite, mai mult decât oamenii, iar transmiterea de la oameni la animale (animale de companie) este teoretic posibilă”, se arată în raport.

”Un astfel de eveniment de răspândire ar putea duce la instalarea virusului în fauna sălbatică europeană și la transformarea bolii într-o zoonoză endemică”.

Andrea Ammon, directorul ECDC, a adăugat: „Majoritatea cazurilor actuale au prezentat simptome ușoare ale bolii, iar pentru populația mai largă probabilitatea de răspândire este foarte scăzută”.

Cazurile din Europa și Marea Britanie sunt în principal la bărbați homosexuali și bisexuali, informează The Daily Mail.

”Știm că variola maimuței se poate răspândi atunci când există un contact apropiat cu leziunile cuiva infectat și se pare că contactul sexual a amplificat acum această transmitere”.

Simptomele includ febră, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați și epuizare. Pe față începe adesea o erupție cutanată și pot apărea vezicule.

Până în această lună, au fost raportate doar opt cazuri în Regatul Unit din 2018, toate fiind legate de călătoriile din Nigeria.

Ieri, Scoția a raportat primele cazuri, cu 56 acum în Anglia, potrivit Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA). Este o creștere de la 20 de cazuri din Regatul Unit, vineri.

Dr Susan Hopkins, consilier medical șef UKHSA, a mulțumit persoanelor afectate pentru că s-au prezentat, spunând că „ne ajută să limităm răspândirea infecției”.

Ea a adăugat: „Deoarece virusul se răspândește prin contact strâns, îndemnăm pe toată lumea să fie conștientă de orice erupții sau leziuni neobișnuite și să contacteze un serviciu de sănătate sexuală dacă prezintă simptome”.

Oricine a petrecut cel puțin o noapte sub același acoperiș cu o persoană infecțioasă este sfătuit să se autoizoleze timp de trei săptămâni.

Prim-ministrul Boris Johnson a declarat ieri: „Până acum, consecințele nu par foarte grave, dar este important să fim cu ochii pe ele”.

Vaccinurile împotriva variolei, care oferă protecție împotriva variolei maimuțelor, sunt disponibile pentru contactul apropiat. Dar purtătorul de cuvânt al premierului a spus că nu avem planuri pentru un program de vaccinare la scară largă.

×
TOP articole
x close