Antena 3 CNN Life Sănătate Varicele, operate gratuit, la M Hospital

Varicele, operate gratuit, la M Hospital

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 09:00 26 Ian 2022 Modificat la 09:00 26 Ian 2022
varice operate gratuit m hospital
Varicele, operate gratuit, la M Hospital Sursa foto: M Hospital

Varicele sunt dilatații și tortuozități pe traiectul venelor superficiale ale membrelor inferioare, dar și forme mai puțin deranjante precum varicozități fine și telangiectazii. Vestea bună este că poți scăpa de aceste probleme, gratuit, dacă vii la M Hospital ( tel. 021/9136), cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

“Venele sunt structuri dinamice care formează rețele complexe pentru ca sângele dezoxigenat, sărac în nutrienți și încărcat cu produși rezultați din metabolismul celulelor să se întoarcă la inimă. Au un perete subțire, se colabează și se pot destinde ușor și semnificativ. Venele superficiale ale membrului inferior comunică cu cele profunde prin vene perforante (comunicante). Venele membrului inferior sunt prevăzute cu valve care, în mod normal, asigură un flux sanguin uniderecțional către inimă. Vena safenă mare este însoțită, de la genunchi în jos de nervul safen care asigură sensibilitate pielii din regiunea interioară a gleznei. Vena safenă mică este acompaniată de nervul sural cu aceeasi funcție dar la nivelul regiunii exterioare a gleznei. Este important ca pacientul să fie informat de posibilitatea leziunii acestor nervi în cadrul diferitelor procedee operatorii având ca rezultat diminuarea/pierderea sensibilității (amorțeală) în regiunea gleznei. Varicele hidrostatice pot fi primare, cauzate de boli ale peretelui venos, dar și secundare, datorită insuficienței venoase superficiale și/sau profunde.”, explică dr. Carol Oprea, medic specialist chirurgie generală, cu experiență în flebologie, medic la M Hospital .

Cauzele apariției varicelor:

  • Obezitatea

  • Sexul feminin

  • Sedentarismul

  • Ereditatea

Simptome: 

  • modificări vizibile ale venelor superficiale: dilatații, sinuozități

  • Frecvent piciorul afectat este ușor umflat (edem)

  • Durere

  • Senzația de picior greu

  • Prurit

  • Oboseală mai rapidă a piciorului afectat

“Simptomele se accentuează pe parcursul zilei la bolnavii care stau mult în picioare dar și în șezut și se ameliorează când stau întinși pe spate cu picioarele ridicate”, spune medicul.

Ce este și cum se manifestă insuficiența venoasă cronică

Pacienții care suferă de insuficiență venoasă cronică au ca simptome: tromboflebită superficială, tromboflebită profundă, hiperpigmentarea pielii, lipodermatoscleroză, ulcerații, hemoragie

Complicații

Tromboflebita Superficială (TS) este o complicație, cel mai adesea, a varicelor hidrostatice. Atunci când TS apare la nivelul venelor superficiale normale și are caracter recurent și localizări diferite (Tromboflebită migratorie) poate semnifica prezența cancerului, a boalii de colagen vascular sau discrazie sanguină. Poate apărea la pacienții catetere venoase.

Simptome ale complicațiilor: eritem, calor, indurație, palparea unui cordon dureros (adesea). TS supurată – febră și leucocitoză.

“Ecografia Doppler este indicată la toți pacienții simptomatici. Tromboza Venoasă Profundă (TVP) și Trombembolismul Pulmonar (TP) sunt complicații serioase, nu frecvente, dar cu risc vital în circa 6% din cazurile complicate cu TVP și 12% pentru cele complicate cu TP.

Ecografia Doppler urmărește să evalueze anatomia sistemului venos profund și superficial și a venelor perforante, a valvelor venoase precum și prezența refluxului sanguin venos, timpul de reflux raportat la diametrul venos, prezența cheagurilor în lumenul venos și a fibrozei perivenoase”, explică dr. Carol Oprea.

În ce constă tratamentul

“Intervențiile chirurgicale se efectuază sub anestezie rahidiană sau generală, după caz, sub monitorizare permanentă a parametrilor vitali de către echipa anestezică, în cadul unei săli de operație ultramodernă, complet dotată cu aparatură de ultimă generație, cu personal calificat, atent și prietenos, pentru a vă asigura tot comfortul și siguranța actului medical. Boala varicoasă, insuficiența venoasă cronică și complicațiile ce pot surveni pe parcurs pot fi tratate cu succes numai prin diagnostic precoce, controale repetate și un plan terapeutic adecvat fiecărui pacient în parte. Pentru sănătatea dumneavoastră, nu ignorați semnele și simptomele acestor afecțiuni și nu ezitați să cereți consultul medicului”, recomandă dr. Carol Oprea, medic specialist chirurgie generală și flebologie, la M Hospital.

  • Modificrea stilului de viață: scăderea ponderală, exerciții fizice regulate, întreruperea activității la locul de muncă (stat în picioare sau șezut prelungit) la intervale de timp cât de des posibile și adoptarea poziției întins pe spate cu picioarele ridicate la 30-40 de grade.

  • Ciorapi elestici compresivi (diferite grade de compresie 20-30, 30-40 și 40-50 mm Hg) care trebuie să acopere varicele. Pacientul trebuie corect și precis informat despre faptul că această afecțiune este cronică și să respecte indicațiile terapeutice, în special în cazul ulcerului varicos unde aderența la tratament este nu de puține ori slabă datorită toleranței scăzute la compresie (hipersensibilitate locală). Evoluția bolii și eficiența tratamentului, precum și stabilirea unei mai bune aderențe la acest tratament îndelungat necesită controale repetate, clinic și ecografic, care conduc la depistarea rapidă a complicațiilor și instituirea precoce și corectă a tratamentului medical sau/și chirurgical.

  • Tratamentul chirurgical este indicat fie din rațiuni estetice fie datorită simptomelor care se accentuează sau nu cedează la tratamentul compresiv, pacienților cu lipodermatoscleroză, ulcer varicos și complicațiilor hemoragice.

  • Tratamentul chirurgical minim invaziv și invaziv trebuie individualizat și corect indicat; poate fi indicată o singură modalitate de tratament sau pot fi necesare combinații ale acestora, lucru ce poate fi realizat într-o singură ședință terapeutică sau etapizat.

“Intervențiile chirurgicale se efectuază sub anestezie rahidiană sau generală, după caz, sub monitorizare permanentă a parametrilor vitali de către echipa anestezică, în cadul unei săli de operație ultramodernă, complet dotată cu aparatură de ultimă generație, cu personal calificat, atent și prietenos, pentru a vă asigura tot comfortul și siguranța actului medical. Boala varicoasă, insuficiența venoasă cronică și complicațiile ce pot surveni pe parcurs pot fi tratate cu succes numai prin diagnostic precoce, controale repetate și un plan terapeutic adecvat fiecărui pacient în parte. Pentru sănătatea dumneavoastră, nu ignorați semnele și simptomele acestor afecțiuni și nu ezitați să cereți consultul medicului”, recomandă dr. Carol Oprea, medic specialist chirurgie generală și flebologie, la M Hospital

×
x close