"Există un mecanism de triere. Este triajul epidemiologic care se face la fiecare centru de vaccinare, unde sunt depistate persoanele care au febră. Dacă avem certitutinea că am fost infectaţi şi avem un rezultat pozitiv, atunci trebuie să aşteptăm până ne vindecăm, pentru a ne vaccina.
La finalul trecerii prin boală, organismul a dobândit o imunitatea, ea variază de la un organism la altul şi este mai mică decât imunitatea pe care o dă vaccinul, dar respectivul organism are o protecţie în faţa bolii, o perioadă de timp după ce a trecut prin boală. Tocmai de aceea este important să nu se suprapună şi când ne vindecăm, putem merge la vaccin.
Noi aveam o recomandare de o lună, dar după ce ne vindecăm putem merge oricând la vaccin (...) pe studiile comparative s-a dovedit că vaccinarea îţi oferă o protecţie imunitară mult mai amplă, sustenabilă pe termen lung", a precizat secretarul de stat Andrei Baciu, la Sfat de sănătate.
Cum funcționează lista de așteptare
"Oricine are peste 65 de ani sau are o boală cronică, indiferent de momentul în care se înscrie la vaccinare pe o listă de așteptare, va avea prioritate şi va fi pusă în faţa pe lista, pentru a beneficia de vaccin cât mai repede cu putința. Nu va fi pus în faţa altor persoane din etapa a II-a, dar va fi pus în faţa persoanelor din etapa a III-a. (...) Să luăm un exemplu concret.
Suntem pe locul 100, ca persoana din etpa a III-a. Se înscriu a doua zi 20 de persoane. 10 din etapa a II-a şi 10 din etapa a III-a.
Eu voi ajunge pe lista de aşteptare pe poziţia 110, tocmai pentru că în momentul în care se vor aloca aceste locuri către centrul de vaccinare cele 10 persoane din etapa a II-a vor fi programate în faţa mea, dar nu vor fi programate în faţa mea celelalte persoane din etapa a III-a", a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, la Antena 3.