Acesta este primul studiu al unui vaccin împotriva cancerului care folosește tehnologia ARN mesager care ajunge într-o fază de testare atât de avansată.
O combinaţie între vaccinul experimental şi medicamentul de imunoterapie Key Truda al Merk a redus cu 44% riscul de deces sau de recidivă la pacienţii cu risc ridicat.
Astfel, serul ar urma să înveţe sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase potrivit celor două companii.
Studiul randomizat de fază 2 a inclus 157 de pacienţi care suferiseră deja o intervenţie chirurgicală din cauza melanomului şi i-a urmărit timp de un an. Unii participanţi au primit nouă doze de vaccin împotriva cancerului, împreună cu Keytruda.
Alţii au primit doar Keytruda, care este tratamentul standard pentru melanomul cu stadiu ridicat. Stéphane Bancel, directorul executiv al Moderna, a declarat că rezultatele au încurajat Merck şi Moderna să se angajeze în studiul de fază 3, pe care autorităţile de reglementare tind să îl solicite înainte de a aproba un nou tratament.
Marea majoritate a medicamentelor care reuşesc în studiile de fază 2 eşuează ulterior în următoarea etapă de studii, potrivit Financial Times.
Companiile ar urma să testeze combinaţia şi pe alte tipuri de cancer. „Credem că aceasta ar trebui să funcţioneze în multe tipuri de tumori, nu numai în melanom”, a declarat Bancel într-un interviu.
Oamenii de ştiinţă au studiat de mult timp potenţialul utilizării tehnologiei ARNm - care este cel mai bine cunoscută pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid-19 - pentru a administra un vaccin care să înveţe sistemul imunitar al organismului să ţintească tumorile canceroase.