Antena 3 CNN Life Sănătate Un test de sânge care costă doar 93 de euro ar putea detecta boala Parkinson înainte de apariția simptomelor

Un test de sânge care costă doar 93 de euro ar putea detecta boala Parkinson înainte de apariția simptomelor

Anamaria Nedelcoff
2 minute de citit Publicat la 08:00 13 Apr 2025 Modificat la 08:33 13 Apr 2025
parkinson
Imagine cu caracter ilustrativ. sursa foto: Getty Images

Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge simplu și eficient din punct de vedere al costurilor, capabil să detecteze boala Parkinson cu mult înainte ca simptomele să apară, potrivit unui studiu, notează The Guardian.

Aproximativ 153.000 de persoane trăiesc cu Parkinson în Regatul Unit, iar oamenii de știință care au realizat cercetarea spun că acest test ar putea „revoluționa” diagnosticarea timpurie a bolii, „deschizând calea pentru intervenții la timp și rezultate mai bune pentru pacienți”.

Parkinson este o afecțiune neurologică progresivă, în care celulele nervoase din creier se pierd treptat. Aceasta duce la o scădere a nivelului de dopamină, o substanță chimică esențială în controlul mișcărilor.

Acest nou test, care, potrivit The Times, costă 80 de lire sterline (aproximativ 93 de euro – n.r.), analizează fragmente mici de material genetic cunoscute sub denumirea de fragmente de ARN de transfer (tRF) din sânge, concentrându-se pe o secvență repetitivă de ARN care se acumulează la pacienții cu Parkinson.

Testul analizează, de asemenea, o scădere paralelă a ARN-ului mitocondrial, care se degradează pe măsură ce boala progresează. Mitocondriile se află în interiorul celulelor și generează energie.

Prin măsurarea raportului dintre acești biomarkeri, cercetătorii au declarat că testul „oferă un instrument de diagnostic extrem de precis, neinvaziv, rapid și accesibil, oferind speranță pentru intervenții timpurii și tratamente care ar putea schimba evoluția bolii”.

Pe o scală în care scorul 1 indică un test perfect, iar 0,5 arată că testul nu este mai bun decât aruncarea unei monede, testul a obținut un scor de 0,86, potrivit The Times.

Cele mai bune teste clinice utilizate în prezent pentru pacienții care prezintă semne timpurii ale bolii au obținut un scor de 0,73, conform studiului publicat în revista Nature Aging.

Testul folosește aceeași tehnologie PCR utilizată în timpul pandemiei pentru confirmarea cazurilor de COVID-19. Acesta funcționează prin amplificarea materialului genetic vizat, ceea ce permite detectarea acestuia.

„Această descoperire reprezintă un progres major în înțelegerea bolii Parkinson și oferă un test de sânge simplu, minim invaziv, ca instrument pentru diagnosticarea timpurie”, a declarat profesorul Hermona Soreq de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care a coordonat studiul.

„Concentrându-ne pe tRF-uri, am deschis o nouă fereastră asupra modificărilor moleculare care au loc în stadiile incipiente ale bolii”, spune omul de știință.

 „Această cercetare reprezintă o nouă direcție de explorat în căutarea unui marker biologic pentru boala Parkinson. În acest caz, markerul poate fi identificat și măsurat în sânge, ceea ce îl face promițător pentru un viitor test de diagnosticare prietenos pentru pacienți”, a declarat profesorul David Dexter, director de cercetare la Parkinson’s UK.

„Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a continua testarea și validarea acestui posibil test, în special pentru a înțelege cum poate face diferența între Parkinson și alte afecțiuni care prezintă semne timpurii similare”, a adăugat acesta.

×
x close