Primul deces al unei persoane infectate cu virusul gripal din actualul sezon a fost confirmat în săptămâna 16 - 22 decembrie, anunță Institutul Național de Sănătate Publică, INSP, citat de Agerpres.
Este vorba de un bărbat în vârstă de 77 de ani, din județul Olt, având condiții medicale pre-existente, care nu era vaccinat antigripal. El a fost confirmat cu virus gripal tip A, subtipul H1.
În același interval, potrivit sursei citate, au fost raportate 89.109 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii).
INSP: Infecțiile respiratorii, cu aproape 50% mai multe decât în săptămâna corespunzătoare din sezonul precedent
"Numărul de infecții respiratorii este cu 43,1% mai mare, comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (când s-au înregistrat 62.287 de cazuri).
De asemenea, raportările sunt cu 15,1% mai puține cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (când au fost consemnate 104.923 de cazuri).
Variația în plus față de media calculată de 64.579 a cazurilor din cele cinci sezoane anterioare (fără sezoanele pandemice) a fost de 38%", a comunicat INSP.
Până la data de 22 decembrie, au fost înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) 1.111.749 persoane vaccinate antigripal, din care 1.092.332 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat, a mai menționat sursa citată.
La rândul lor, medicii avertizează că virusul gripal a devenit agresiv, iar numărul cazurilor confirmate în laborator a crescut alarmant în ultima săptămână.
Medicul Adrian Marinescu: E preferabil să mergem la Camera de Gardă doar dacă avem o urgență
"E o creștere mai mult decât clară. În ultimele două săptămâni s-a dublat numărul de cazuri de infecții respiratorii acute. Sigur, gripa ocupă locul principal. Gripa este acea afecțiune care te pune la pat și care poate să vină cu complicații, să spună chiar viața în pericol. Adică, e o realitate de la care trebuie să plecăm. Sezonul de gripă este departe de a se încheia. Foarte probabil, vom avea și în aprilie (sezon gripal), în așa fel încât vorbim, în primul rând, de vaccinare, care e mai mult decât utilă pentru noi toți.
Acum, legat de ceea ce trebuie să fac în momentul în care am primele simptome: în primul rând, nu o să-mi dau seama dacă e gripă sau altă infecție respiratorie. Nu voi merge la camera de gardă din primul moment, decât dacă am o urgență.
Dacă e vorba de o persoană tânără, dacă e vorba de cineva care poate să rezolve acasă, cu ajutorul medicului de familie, sigur că e prima variantă și ce ar trebui să fac.
La camera de gardă, timpii de așteptare, din păcate, sunt destul de mari. Însă dacă e vorba de o persoană în vârstă, dacă e cineva care are boli cronice, dacă respirația e mai grea - și vă aduc aminte că în pandemie aveam niște parametri, apropo de saturația de oxigen - sigur că atunci este o urgență și merg la camera de gardă. Pentru că un diagnostic rapid de gripă, de exemplu, înseamnă și un tratament antiviral care poate să mă ajute și în 24 de ore. Testele rapide nu sunt 100% sigure, dar reprezintă un punct de plecare", explicat la Antena 3 CNN medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul "Matei Balș".