Antena 3 CNN Life Sănătate ”Este cel puțin îngrijorător” | Uleiul de palmier, pericolul nevăzut din alimente. Ce spun specialiștii

”Este cel puțin îngrijorător” | Uleiul de palmier, pericolul nevăzut din alimente. Ce spun specialiștii

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:50 02 Iul 2023 Modificat la 16:50 02 Iul 2023

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Organizația Mondială a Sănătății au lansat avertismente în privința uleiului de palmier.

Cu toate acestea, este lider mondial la consum, chiar dacă nu se găsește cu ușurință pe rafturile supermarketurilor.

Uleiul de palmier este folosit a prepararea multor dulciuri, produse de patiserie, înghețată, alimente semipreparate, iar explicația este una pragmatică. Pentru a obține 10 tone de ulei de palmier se folosesc 1,2 hectare. Pentru aceeași cantitate de ulei, sunt necesare 6 hectare de rapiță sau de floarea-soarelui sau măslinele obținute de pe o plantație de 8 hectare. 

Consumul de ulei de palmier favorizează apariția de boli cardiovasculare, neurodegenerative, inflamații intestinale, cancer, mai spun alți experți.

Citește și: Doi bărbați au ajuns de urgență la Institutul "Matei Balș". Au fost diagnosticați cu o boală rară după ce au mâncat alimente din conservă 

”Eu cred că, până la urmă, ar trebui să mâncăm românește și să avem și produse sănătoase și de calitate. Nu știu cum vin rachetele astea de la Organizația Mondială a Sănătății, poate ne dau și nouă un studiu, apropo de ce se întâmplă, pentru că uleiul de palmier este folosit în alimentațe și în Asia, și în America de Sud, și în Africa, de foarte, foarte mulți ani și nu prea am auzit ca pe acolo să crească incidența cancerurilor sau a altor tipuri de patologii.

Eu sunt dintre cei care au elaborat Planul de luptă împotriva Cancerului la nivel european și mi-am dorit de fiecare dată ca astfel de produse cu potențial riscant pentru sănătate să nu aibă ce căuta în alimentația noastră de fiecare zi”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, la Antena 3 CNN.

Citește și: Tudor Ciuhodaru, despre decizia de a declara un îndulcitor ca fiind cancerigen: "Nimeni nu mai are încredere în OMS"

”Este cel puțin îngrijorător. Vedem că un produs care era considerat stabil, extrem de versatil, incolor, inodor, care chiar avea proprietăți de a favoriza, de a menține activitatea cardiacă, care aduce un aport important de vitamina E în alimentația noastră de fiecare zi, a devenit peste noapte dușmanul mondial.

Deja încep să îmi pun probema: cât este medicină, cât este altceva”, a declarat în direct la Antena 3 CNN, medicul Tudor Ciuhodaru.

×
x close