Două treimi din cazurile de cancer de acest tip din Franța sunt cauzate de asocierea celor două elemente toxice, arată datele statistice.
Stomatologul Loredana Radoi, cercetător la Universitatea Paris Descartes., a explicat că ar fi „ideal ca măcar să se reducă, dacă nu se opresc total, consumul de alcool și fumatul”. Ea a publicat recent un studiu referitor la acest subiect, în revista BioMedcentral Cancer, împreună cu un colectiv de specialiști de la Institutul de cercetări în domeniul cancerului ORL.
Pentru cei care consumă sporadic alcool pericolul de a se îmbolnăvi din această cauză de cancer bucal este de numai 0,3%.
Tutunul este mai dăunător, 13% dintre fumători putând face un cancer ORL din acest motiv.
Asocierea dintre alcool și tutun sporește considerabil riscurile de îmbolnăvire pentru că „alcoolul provoacă o vasodilatare la nivelul mucoaselor și are un efect itritant local care facilitează pătrunderea substanțelor toxice generate de fumat”, au constatat cercetătorii.