Sandra Alexiu, medic şi preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti-Ilfov, spune că tusea convulsivă este atât de violentă încât poate rupe coaste şi poate sparge vase de sânge la nivelul ochilor.
"Este o infecție bacteriană, ceea ce înseamnă că avem antibiotice pentru ea și se manifestă prin tuse, așa cum spune și denumirea, dar este o tuse extrem de importantă, chinuitoare.
Sunt episoade de tuse care parcă nu se mai termină și care se termină la un moment dat cu un grad ridicat de oboseală.
Gândiți-vă că este o tuse atât de violentă că ajunge să rupă coastele, se întâmplă să se spargă vase de sânge la nivelul ochiului. Violența este intensă la orice vârstă, doar că vârstele cele mai afectate sunt la sugarii foarte mici care nu apucă să aibă anticorpi și la vârstnici care nu au mai fost vaccinați de multă vreme", a spus medicul Sandra Alexiu, sâmbătă, la Antena 3 CNN.
Epidemie de tuse convulsivă în Europa. România nu este scutită de pericol
Nevaccinarea este principala cauză a răspândirii bolii în țara noastră, iar bebelușii sunt cei mai vulnerabili.
"Există o armă foarte importantă cu care ne luptăm cu această boală și de asta și boala a reapărut acum, pentru că a scăzut foarte mult capacitatea de apărare din cauza faptului că nu se mai vaccinează suficient de multe persoane.
Avem un vaccin care poate să ne protejeze și să ne ferească complet de această boală. (...) România are în acest moment program de vaccinare a adultului.
Noi putem să ne vaccinăm din 10 în 10 ani cu un vaccin care conține împreună atât antigenele pentru tuse convulsivă, cât și antigenele pentru tetanos și n-ar mai trebui să mergem la camerele de gardă de câte ori ne înțepăm sau ne tăiem. Și acest vaccin este gratuit realmente și pentru adulți și pentru vârstnici.
Trebuie doar să mergem la medicul de familie, să solicităm această rețetă gratuită pe care s-o luăm din farmacii, să venim înapoi să ne vaccinăm", a precizat Sandra Alexiu.
Tusea convulsivă, cunoscută şi sub numele de pertussis, este o infecţie bacteriană care afectează plămânii şi căile respiratorii şi este endemică în Europa.
Copiii cu vârsta sub şase luni sunt deosebit de expuşi riscului de infecţie.
ECDC: Epidemii mai extinse de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani
"Este esenţial să ne amintim de vieţile aflate în joc, în special cele ale micuţilor noştri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit sigure şi eficiente", a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon.
Epidemii mai extinse de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani, potrivit ECDC, chiar şi în ţările cu rate ridicate de vaccinare, cu toate că o uşoară reducere a imunizării în timpul pandemiei de COVID-19 ar fi putut reprezenta un factor de creştere.
Circulaţia tusei convulsive a fost, de asemenea, deosebit de redusă în timpul pandemiei şi a restricţiilor de circulaţie asociate, ceea ce face ca această creştere să pară mai mare.