Toamna aduce anumite schimbări alimentare care, mai mult decât schimbările climaterice, pot influență suferințele tractului digestiv. În prima parte a anotimpului, se consumă multe legume, zarzavat și fructe care, fără a fi o alimentație nesănătoasă, pot genera anumite probleme.
Alimentele specifice acestui sezon conțîn multe fibre vegetale: celuloză, hemiceluloză, pectine etc., ce nu sunt digerate de către enzimele proprii tubului digestiv. Astfel, rămân că substraturi la dispoziția florei bacteriene. Activitatea bacteriană asupra acestora va genera gaze, va acidifia conținutul intestinal și va crește osmolaritatea (cantitatea substanțelor dizolvate într-un lichid). Rezultatul clinic este reprezentat de balonare, flatulență, borborisme, crampe și scaune diareice moi.
Sezonul de cules al strugurilor, ce presupune consumul de must, poate duce la agravarea suferințelor hiperacide precum: gastrite, duodenite, boală de reflux (se poate decompensă simptomatic) și, în mod tradițional, boală ulceroasă. În special ulcerul duodenal prezintă perioade simptomatice de circa șase săptămâni, primăvară și toamna. Această periodicitate poate fi imputată schimbării regimului alimentar și ritmurilor de viață, potrivit exquis.ro.