Pentru a ne bucura de o vacanță fără surprize neplăcute, este bine să avem întotdeauna la noi o trusă care conține diferite medicamente și suplimente pentru principalele probleme ce pot apărea frecvent vara.
„Exact când nu vrem, în vacanță apar probleme și, în special, dacă plecăm cu copii mici după noi.
De aceea, este bine să ne facem o trusă verde sau cu medicamente pe care s-o avem la noi pentru probleme ce țin de diferite răceli care pot să apară la copii, în special.
De asemenea, e important să avem la noi şi ceva pentru nevralgii de la aerul condiționat sau pentru tulburările digestive.
Apoi, pentru probleme ale pielii, de la iritații, infecții, arsuri solare. Este bine să fim pregătiți și să nu alergăm acolo după farmacii sau după doctori”, a spus dr. Ruxandra Constantina, vineri, la emisiunea Sfat de sănătate, de la Antena 3 CNN.
Ce trebuie să avem în trusă pentru răceală, dureri de la aerul condiționat, arsuri solare
„În primul rând, trusa trebuie să conțină niște antitermice de două tipuri: paracetamol și ibuprofen, pentru scăderea febrei.
De asemenea, este foarte bine să avem la noi pliculețe cu vitamina C, cu zinc, care cresc imunitatea, dar şi pliculețe cu plante care ne ajută să scădem temperatura, cum ar fi extract de scoarță de salcie, de ghimbir, de soc.
Nu în ultimul rând, pentru că nu e bine să plecăm cu antibiotice la noi, trebuie să ştim că antibioticele naturale chiar există și chiar acționează.
Sunt extractele sub formă de capsule sau siropuri pentru copii. Sunt uleiuri esențiale: ulei esențial de mentă, de lavandă, de oregano, de lămâie, cu rol antibiotic și antiseptic foarte bun.
Nici propolisul să nu vă lipsească. Fie sub formă de comprimate de supt, pentru durerile de gât, în asociere cu albastru de metilen sau cu ioni de argint.
Sau propolisul sub formă de spray care, aplicat la nivelul pielii sau mucoasei, are rol dezinfectat, antiseptic, dar și regenerant.
Şi pentru arsurile solare este foarte bine să avem un spray cu propolis, dar şi pentru înțepăturile de insecte. El acționează benefic”, a explicat dr. Constantina.
Ce luăm când apare toxiinfecţia alimentară, diareea sau enterocolita
De asemenea, în concediu se întâmplă să apară enterocolita, pentru că nu știm exact de unde mâncăm, nu știm ce conține şi cum a fost făcută mâncarea respectivă.
„De obicei toxinfecțiile, enterocolita sau diareea călătorului apar în momentul când schimbăm țara, schimbăm meniul, dar de multe ori doar când mergem la mare.
De aceea, e bine să aveți întotdeauna la dumneavoastră niște pliculețe cu ceai de mentă, de ghimbir, cu ceai de mușețel care acționează dezinfectant. După aceea, pliculețele cu probiotice.
Pentru diaree, vă recomand să aveți pliculețe sau capsule cu extract de Saccharomyces boulardii, care are rol anti-diareic. La fel, putem să folosim diferite enzime digestive care sunt bune pentru că ne îmbunătățesc digestia, cum ar fi extractele de bromelaină, papaină.
Și pentru că în general în vacanță mâncăm mai nesănătos, luați-vă absorbante intestinale de tip cărbune medicinal sau capsule cu simeticonă.
În plus, la persoanele care au hiperaciditate, gastrită, ulcere se cam activează, dacă facem niște abuzuri alimentare și de aceea luați-vă niște pansamente gastrice.
Soluţia pentru răul de mişcare şi ciupiturile de insecte
Poate apărea şi răul de mișcare, dacă mergem cu mașina mult, cu avionul, poate chiar cu barca.
Este bine să avem la noi capsule sau dropsuri ce conțin extract de ghimbir, de curcumină, de lămâie, de roiniță. Să știți că ele chiar acționează, dacă le luăm înainte de a pleca la drum, în timpul drumului.
Aș evita acele antiemetice cu acțiune centrală care pot să dea diferite reacții adverse.
Dar este eficientă şi limonada cu un cub de gheață, cu lămâie, adăugăm câteva frunze de mentă sau ghimbir ras”, a recomandat medicul de familie.
De partea cealaltă, vara avem probleme cu țânțarii. Există acele spray-uri care ne ajută să nu ne ciupească aceste insecte, dar în cazul în care nu le avem la noi, există şi alte soluţii.
Sunt variante la îndemână şi pentru persoanele care au fost deja ciupite de ţânţari şi au mâncărime, umflături, apărute mai ales în cazul copiilor.
„Înțepăturile de insecte pot să dea și reacții alergice locale sau chiar generale. Şi atunci este bine să avem mixtură mentolată, mixtură cu mentol și camfor, cu calamină care ușurează acest prurit, mâncărimea intensă.
De asemenea, nu uitați unguentele care conțin substanțe antihistaminice sau corticoizi în aplicare locală”, a mai spus dr. Ruxandra Constantina.
Ce faci dacă nu ţi-ai dat cu cremă cu SPF
Nu în ultimul rând, se poate întâmpla să stăm prea mult la soare și să nu fi folosit cantitatea suficientă de cremă cu SPF.
"Într-un flacon pulverizator cu apă, adăugați câteva picături de ulei esențial de mentă și de lavandă și pulverizați-vă pe corp. Are efect de hidratare, răcorire și protecție.
După aceea, întotdeauna să avem creme hidratante, emoliente care să conțină cătină, extract de morcov, vitamina E, aloe care este foarte bună, propolisul care calmează pielea iritată, apa termală este foarte bună, apa îmbogățită cu oxigen, care are efect hidratant și protector, dar şi creme cu acid hialuronic care regenerează pielea”, a recomandat dr. Constantina.