Un om de știință renumit a declarat că homeopatia este o „înfundătură terapeutică” după ce o analiză sistematică a concluzionat că tratamentul controversat nu are efect mai bun decât medicamentele placebo.
Profesorul Paul Glasziou, un academician reputat de la Universitatea Bond, a fost șeful unei echipe de cercetători care a trebuit să analizeze 176 de tratamente homeopatice și să stabilească dacă au efect. Acestea acopereau un total de 68 de boli, însă studiul arată că nu există dovezi că homeopatia ar avea vreun efect, altul decât placebo.
Homeopatia este o doctrină terapeutică ce constă în administrarea în doze foarte mici a substanțelor care, în cantități mari, ar putea provoca unui om sănătos o afecțiune analoagă cu aceea care este combătută. „Cei care o practică sunt de părere că o substanță diluată cât mai mult în apă are putere mai mare să combată simptomele. Multe remedii homeopate constau în substanțe care au fost diluate de atât de multe ori în apă până când rămâne foarte puțină sau deloc din substanța originală”.
Studiul a concluzionat că „nu există dovezi în urma cercetărilor pe oameni că homeopatia ar fi eficientă în tratarea anumitor boli investigate”, informează The Independent.
Într-un articol pe British Medical Journal, Profesorul Glasziou spune: „Ca șef al acestei echipe am fost ușurat că în urma aventurii de a analiza și sintetiza rezultatele am ajuns la o concluzie finală. Am început această călătorie cu o atitudine neutră, curios să aflu dacă acest tratament funcționează vreodată. Dar mi-am pierdut entuziasmul după 57 de recenzii sistematice, care au conținut 176 de studii individuale, și în care nu am găsit niciun efect convingător în afară de placebo”.
„Pot să înțeleg de ce Samuel Hahnemann - fondatorul homeopatiei - era nesatisfăcut de starea medicinei din secoul 18 și de ce a căutat astfel o alternativă mai bună. Dar în prezent cred că ar fi foarte dezamăgit de eșecul colectiv al homeopatiei”, a mai spus Paul Galsziou.