Antena 3 CNN Life Sănătate ANTENA3.RO LIVE. Totul despre vaccinul HPV cu Maria Coman și medicul Sandra Alexiu

ANTENA3.RO LIVE. Totul despre vaccinul HPV cu Maria Coman și medicul Sandra Alexiu

4 minute de citit Publicat la 14:59 19 Dec 2019 Modificat la 14:59 19 Dec 2019
ANTENA3.RO LIVE. Totul despre vaccinul HPV cu Maria Coman și medicul Sandra Alexiu

 

La ce vârstă se face vaccinul HPV?

La noi vaccinul se face între 11 și 14 ani. Vorbim de un virus care determină cel mai grav cancer din România. Femeile trebuie să facă și testul de prevenție. Și bărbații trebuie să facă testul pentru a vedea dacă sunt infectați. HPV nu dă doar cancerul de col. Cele 9 tulpini din virusul ăsta dau 90 la sută din cancere.  

Cu ce am greșit cel mai mult în țară?

Acum 11 ani existau alte 2 tipuri de vaccin, s-a greșit că s-au introdus ambele tipuri de vaccini. Nu s-a intervenit eficient asupra efectelor care se auzeu din populație și s-a dat înapoi. Au circulat și mituri, mitul Japoniei. Japonia este un exemplu bun de dat că a oprit acest vaccin și a studiat dovezile științifice. Văzând că vaccinul e bun, s-a reluat campania. 

La noi ce se va întampla?

La noi ministerul a achizitionat un număr de doze și din 2020 se va începe administrarea. Vaccinul este pentru grupele de risc iar părinții trebuie să facă o cerere. Cererea se semnează la medicul de familie. Am convins o mulțumie de părinți înainte să facă vaccinul și nu aveam ce să le oferim. 

Există un număr exact de doritori?

Nu, dar am adunat câteva mii de cerere. Am creat și platforme de comunicare pentru pacienți. Cel mai bine ar fi fost să vină și niște situații reale, din populație. Un impact mare ar avea oamenii care au trecut prin asta.

Noi profesionaliștii o privim ca pe o cheltuială utilă. Nu ar trebui să se vorbească de vaccinare HPV doar cand avem nevoie, ci tot timpul. În țările fără amezi, unde nu e obligatoriu, este o acoperire de vaccinare mare pentru că oameni sunt educați în acestă privință. 

A trebuit să ne folosim de experiențele pozitive ale celor care vaccinează dar noi ne concentrăm pe părinți care nu știu ce decizii să ia. Și cei care vin la vaccinare trebuie lăudați și luați ca vectori, pentru că ei merg la grădinițe, în familie și vorbesc despre beneficii.

Înainte lucrurile au fost legate de efecte secundare. De fiecare dată se creează grupuri anti. Chestiunea cu efectele secundare este foarte importantă și trebuie folosită. Pe prospect vedeam menționate toate reacțiile care pot apărea. 

Pacienții au și obligații, cum ar fi prevenția?

Nouă ne lipsește educația de prevenție. Copii ar trebui să învețe. O altă autoritate în afară de părinți ar trebui să le vorbească. Educația de mici se face prin joc. Ținând cont că acești copii se duc în familie, educația se poate face și pe calea asta.

Noi nu avem nici oră de educație medicală pentru ca nu cumva să se discute de educație sexuală. Nu vorbim de educație sexuală dar avem mămici la 13 ani și multe cazuri de HPV.  Cancerele pot apărea și la bărbați

Ce se întâmplă din ianuarie?

În ianuarie iau curs solicitările noatre. La pacienții de peste 15 ani trebuie făcute 3 doze. În ianurie vom primi 20.000 de doze pentru pacienți. Dacă totul va merge bine și vom avea rezultate pozitive va crește solicitarea. Am o mulțuime de fetițe care așteapă. Cu toate că deocamdată e doar la carere, dacă copii vor veni cu informația vor primi mai multe doze.

Ce trebuie să facă un părinte cu un copil de 8 ani?

Nimic momentan, în afară de controalele de rutină. Nu se va mai aștepta 5 ani pentru vaccin. Dacă nu am reușit să ne facem controalele nouă, măcar să venim cu copii. Un consult clinic este un foarte bun punct de plecare. Dacă facem asta în fiecare an când vine momentul medicul va spune că este timpul pentru vaccinare. 

La ce distanță se face vaccinarea?

În jur de 5 luni. Pacienții între 11-14 ani fac două doze, cele de peste 15 ani, 3 doze. 

Care sunt contraindicațiile? 

Orice medic care vaccinează are adrenalină pregătită lângă pentru că dozajul se face pe greutate. Dar reacțiile adverse sunt foarte rare. Adrenalina se găsește foarte greu și asta este o problemă. Un părinte trebuie să gândească această vaccinare ca pe un vaccin de gripă. Este un vaccin inactiv.

Locul injecției poate să doară un pic dar nu se face febră. 

Care sunt grupele de populație cele mai reticente?

Din fericire se dicută în mod constructiv pe forumuri. Când a fost prima dată campania nu ai avut cu ce să contracarezi camania anti-vaccinare. Acum avem multe pagini făcute special pentru pacienți. Există grupuri pe Facebook iar în România este cel mai mare grup pro-vaccinare. Acum avem și experiența celor care și-au vaccinat copilul, oameni care au beneficiat de campania gratuită sau au plătir. Acesta este un vaccin scump dar protejează împotriva unei boli care te omoară.

Până la ce vârstă te poți vaccina?

Pacienții se pot vaccina până la 45 de ani. 

Din ianuarie 2020 se face vaccinul la cerere pentru cei care au solicitat în 2017-2018. Dacă totul merge foarte bine, e clar că va exista și cerere și ofertă. Pacienții de peste 15 ani vor face trei doze. Ni s-a solicitat și numărul de cereri iar redicția este de 2 milioane de cereri. 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
x close