Antena 3 CNN Life Sănătate Tot ce se ştie până acum despre hepatita severă la copii. Dr. Mihai Craiu: "Asta se ştie sigur. Să nu credem în teorii ale conspiraţiei"

Tot ce se ştie până acum despre hepatita severă la copii. Dr. Mihai Craiu: "Asta se ştie sigur. Să nu credem în teorii ale conspiraţiei"

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că hepatita severă care a afectat aproximativ 200 de copii poate fi produsă de infecții sau prin expunere la substanțe toxice ce ar putea fi în alimente.

mihai craiu
Tot ce se ştie până acum despre hepatita severă la copii. Dr. Mihai Craiu: "Asta se ştie sigur. Să nu credem în teorii ale conspiraţiei" Sursa foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
de Georgiana Adam    |    03 Mai 2022   •   14:38

Specialistul subliniază faptul că niciunul dintre copiii infectați în Marea Britanie nu a fost vaccinat anti-COVID şi în sfătuieşte pe părinţi să se informeze din surse oficiale.

"Dacă tot nu știm sigur cine produce hepatita severă care afectează copiii mici, inclusiv în România, este necesar să trecem în revistă ce se știe SIGUR.

Acest mesaj este necesar deoarece noi, românii, foarte emotivi, cum suntem, avem tendința să îmbrațișăm rapid teorii ale conspirației, în fața incertitudinilor.

Dr. Mihai Craiu: "Niciunul din copiii britanici afectați nu a făcut vaccin împotriva COVID-19"

1. Știm că niciunul din copiii britanici afectați nu a făcut vaccin împotriva COVID-19 

2. Știm că afectează în special copiii mici, cu maximum de frecvență până la vârsta de 5 ani 

3. Știm că diagnosticul de hepatită acută severă se poate pune ușor, utilizând definiția de caz (vârstă sub 10 ani, hepatită acută cu transaminaze TGO/TGP la valori înalte, peste 500UI/L și analize care exclud infecția cu virusuri hepatitice A-E) 

4. Știm că hepatita acută severă, cu evoluție rapidă, poate fi produsă de infecții sau prin expunere la substanțe toxice. Până acum "vinovatul de serviciu" pare a fi un virus...

5. Până la acest moment, cel mai frecvent identificat virus la acești copii cu hepatită de cauză necunoscută este adenovirusul 41.

Dr. Craiu: "Hepatita acută severă poate fi produsă de infecții sau prin expunere la substanțe toxice"

6. Între toxinele care ar putea intra în discuție (pentru că este rezonabil să ne gândim și la o cauză non-infecțioasă deoarece nu pare a fi o maladie extrem de contagioasă și pentru că majoritatea acestor copii nu au prezentat febră) se află și aflatoxina B1 (AFB1).

Aceasta poate contamina o mulțime de produse alimentare care ar putea intra în dieta copiilor, cum ar fi nucile, arahidele, fructele uscate, cerealele sau chiar uleiul alimentar.

Dar să nu speculăm. Experții vor găsi rapid o pistă de urmat, căci se fac teste complexe, genetice, toxicologice, histologice și modelări matematice, plecând de la fragmentele de ficat ale celor 17 copii ce au necesitat transplant hepatic.

Pentru dumneavoastră părinții, doar puțină răbdare și informare din surse oficiale, iar pentru copii, spălat pe mâini și activitați normale, la aer curat.

Cam atât...", a scris medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook.

Dacă tot nu știm sigur cine produce hepatita severă care afectează copiii mici, inclusiv în România, este necesar să...

Publicată de Spitalul Virtual pentru Copii pe Joi, 28 aprilie 2022

 

×
Subiecte în articol: Mihai Craiu hepatita hepatita severă
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close