Antena 3 CNN Life Sănătate Toată planeta a vibrat timp de nouă zile după un mega-tsunami: „Vibrațiile au străbătut Groenlanda până în Antarctica într-o oră”

Toată planeta a vibrat timp de nouă zile după un mega-tsunami: „Vibrațiile au străbătut Groenlanda până în Antarctica într-o oră”

alunecare teren groenlanda
Toată planeta a vibrat timp de nouă zile după un mega-tsunami. FOTO: Profimedia Images
de Georgiana Marina    |    13 Sep 2024   •   08:09

O alunecare de teren și un mega-tsunami în Groenlanda în septembrie 2023, declanșate de criza climatică, au făcut ca întreaga planetă să vibreze timp de nouă zile, a constatat o cercetare științifică, scrie The Guardian.

Evenimentul seismic a fost detectat de senzorii de cutremure din întreaga lume, dar a fost atât de neobișnuit, încât cercetătorii nu au știut inițial ce l-a provocat.  După ce au rezolvat misterul, oamenii de știință au spus că acesta a demonstrat cum încălzirea globală avea deja impact la scară planetară și că au fost posibile alunecări majore de teren în locuri despre care se credea că sunt stabile pe măsură ce temperaturile au crescut rapid.

Prăbușirea unui vârf de munte înalt de 1.200 de metri în îndepărtatul fiord Dickson s-a produs pe 16 septembrie 2023, după ce ghețarul topit de dedesubt nu a mai putut susține suprafața stâncii. A declanșat un val inițial de 200 de metri înălțime, iar valurile care au urmat în fiordul întortocheat au trimis unde seismice pe întreaga Planetă timp de peste o săptămână.

„Toată lumea era nedumerită și nimeni nu avea cea mai mică idee despre ce a cauzat acest semnal”

Alunecarea de teren și mega-tsunami-ul au fost primele înregistrate în estul Groenlandei. Regiunile arctice sunt afectate de cea mai rapidă încălzire globală iar evenimente similare, deși mai mici din punct de vedere seismic, au fost observate în vestul Groenlandei, Alaska, Canada, Norvegia și Chile.

Dr. Kristian Svennevig de la Institutul Geologic al Danemarcei și Groenlandei, autorul principal al raportului, a declarat: „Când am pornit în această aventură științifică, toată lumea era nedumerită și nimeni nu avea cea mai mică idee despre ce a cauzat acest semnal. A fost mult mai lung și mai simplu decât semnalele de cutremur, care durează de obicei minute sau ore, și a fost etichetat ca USO - un obiect seismic neidentificat.

„A fost, de asemenea, un eveniment extraordinar, deoarece este prima alunecare de teren uriașă și tsunami pe care le-am înregistrat în estul Groenlandei. Arată cu siguranță că estul Groenlandei este în curs de dezvoltare în ceea ce privește alunecările de teren. Valurile au distrus un sit inuit nelocuit de la nivelul mării, care avea cel puțin 200 de ani vechime, ceea ce indică faptul că nu se mai întâmplase așa ceva de cel puțin două secole”, a spus Svennevig.

Un număr mare de colibe au fost distruse la o stație de cercetare de pe insula Ella, aflată la 70 km de alunecare de teren. Situl a fost fondat de vânători și exploratori în urmă cu două secole și este folosit de oamenii de știință și de armata daneză, dar era gol în momentul tsunami-ului.

Fiordul se află, de asemenea, pe o rută folosită în mod obișnuit de navele de croazieră turistice, iar unul care transporta 200 de persoane a rămas blocat în noroi în Alpefjord , aproape de fiordul Dickson, în septembrie anul trecut. A fost eliberat cu doar două zile înainte de a lovi tsunami-ul, evitând valuri estimate la patru până la șase metri.

„A fost un noroc pur că nu a pățit nimeni nimic”, a spus Svennevig. „Suntem în ape neexplorate din punct de vedere științific, pentru că nu știm cu adevărat ce efect are un tsunami asupra unei nave de croazieră.”

„Când am văzut prima dată semnalul seismic, am fost complet nedumerit. Niciodată până acum nu a mai fost înregistrată o undă seismică de o asemenea durată, care să se deplaseze la nivel global și care să conțină doar o singură frecvență de oscilație”, a declarat Stephen Hicks de la University College London, unul dintre liderii echipei de cercetare.

Semnalul părea complet diferit de cel al cutremurelor

A fost nevoie de 68 de oameni de știință din 40 de instituții din 15 țări pentru a rezolva misterul prin combinarea datelor seismice, a măsurătorilor, a imaginilor de pe teren și din satelit și a simulărilor computerizate de înaltă rezoluție ale valurilor tsunami. Analiza, publicată în revista Science, a estimat că 25 de milioane de metri cubi de rocă și gheață s-au prăbușit în fiord și au parcurs cel puțin 2 200 de metri de-a lungul acestuia.

Direcția alunecării de teren, la 90 de grade față de lungimea fiordului, împreună cu pereții paraleli abrupți ai golfului și o curbă de 90 de grade la 10 km în jos, au contribuit la menținerea unei mari părți din energia alunecării de teren în interiorul fiordului și la rezonarea acesteia pentru o perioadă atât de lungă. 

Cercetătorii au calculat că valul tsunami s-a redus la șapte metri în câteva minute și ar fi scăzut la câțiva centimetri în zilele următoare, când armata daneză a vizitat și a fotografiat fiordul. Dar această scufundare a continuat să trimită unde seismice în întreaga lume. Întâmplător, senzorii care măsoară adâncimea apei fuseseră instalați de oamenii de știință în fiord cu două săptămâni înainte de alunecarea de teren.

„A fost, de asemenea, pur noroc. Navigau pe sub acest ghețar și munte despre care nu știau că era pe cale să se prăbușească”, a declarat Svennevig.

„Aceste vibrații au călătorit din Groenlanda până în Antarctica în mai puțin de o oră”

O parte esențială a determinării cauzei evenimentului seismic a fost modelarea tsunami și compararea acestuia cu măsurătorile. „Modelul nostru a prezis o oscilație cu exact aceeași perioadă – 90 de secunde – ceea ce este un rezultat uimitor, precum și înălțimea tsunami, iar valurile au decăzut exact în același mod ca semnalele seismice”.

„Acest tsunami unic de lungă durată a provocat modelele clasice pe care le-am folosit anterior pentru a simula doar câteva ore de propagare a tsunami. A trebuit să trecem la o rezoluție numerică fără precedent. Acest lucru deschide noi căi pentru modelarea tsunami”, a afirmat Anne Mangeney, de la Institut de Physique du Globe de Paris din Franța, care a făcut parte din echipă.

Astfel de evenimente vor deveni din ce în ce mai frecvente, pe măsură ce temperaturile globale continuă să crească. „Chiar mai profund, pentru prima dată, putem vedea destul de clar că acest eveniment, declanșat de schimbările climatice, a provocat o vibrație globală sub picioarele noastre, peste tot în lume. Aceste vibrații au călătorit din Groenlanda până în Antarctica în mai puțin de o oră. Deci am văzut un impact al schimbărilor climatice asupra întregii lumi în doar o oră”, a declarat Mangeney. 

Impactul acțiunilor umane asupra planetei a fost demonstrat recent prin studii care constată că remodelarea Pământului prin topirea gheții polare face ca durata fiecărei zile să fie mai mare și determină deplasarea polilor nord și sud. Alte lucrări au arătat că emisiile de carbon micșorează stratosfera.

 

×
Subiecte în articol: tsunami Groenlanda incalzire globala
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close