Antena 3 CNN Life Sănătate Telefoanele și tabletele pot provoca „leziuni permanente ale creierului”. Medicul Codruț Sarafoleanu: „Copiii sunt cei mai expuşi”

Telefoanele și tabletele pot provoca „leziuni permanente ale creierului”. Medicul Codruț Sarafoleanu: „Copiii sunt cei mai expuşi”

copil mic telefon mobil smartphone
Copil folosind telefonul mobil. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    26 Iul 2024   •   20:15

Copiii sunt cei mai expuşi la efectele nocive cauzate de folosirea excesivă a telefonului mobil, a subliniat cunoscutul medic Codruţ Sarafoleanu, şeful Secţiei ORL la Spitalul Clinic "Sf. Maria", potrivit Agerpres.

"Există tot felul de voci care spun că anumite tumori cerebrale ar putea avea etiologie legată de expunerea excesivă la telefon. Nu există încă nişte date concrete sau studii care să certifice acest lucru (...). Copiii sunt cei mai expuşi şi undele radio pot favoriza, aici studiile sunt clare, apariţia neoplasmelor.

Expunerile pot să aibă loc şi în timpul dezvoltării fetale, dacă mămica doarme cu tableta pe abdomen, sau chiar în copilăria timpurie, pentru că ştim foarte clar că chiar de la 2 ani copiii folosesc telefoanele şi tableta şi atunci e clar că pot să existe leziuni permanente ale creierului sau ale nervilor cranieni, care au impact mult mai mic la adulţi", a explicat Sarafoleanu.

Pentru diminuarea acestor efecte, doctorul Sarafoleanu a recomandat ţinerea telefonului cât mai departe de corp, folosirea căştilor fără fir, dar şi reducerea conversaţiilor ca durată de timp.

"Ar fi ideal să nu dormim cu telefonul mobil la cap sau în pat. Cât se poate, să folosim căştile fără fir, bineînţeles cu reducerea conversaţiilor ca durată de timp, să evităm telefonul mobil atunci când semnalul este mai slab. Se pare că în momentul acela doza de unde electromagnetice este mai mare şi să alegem un dispozitiv cu o rată de absorbţie mai mică", a spus Sarafoleanu.

Tot referitor la folosirea în exces a telefonului mobil, medicul a atenţionat asupra rănilor ce pot fi provocate din cauza neatenţiei în timpul folosirii mobilului, precum şi asupra traumei sonore provocate de nivelele sonore excesive ale căştilor.

"S-au înregistrat foarte multe traumatisme în sfera ORL din cauza exploziei căştilor sau telefoanelor sau traumatisme asociate din cauza neatenţiei folosirii telefoanelor mobile. Cele mai multe dintre acestea accidentări s-au produs în timpul şofatului sau în timpul plimbărilor pe jos (...).

O expunere la un volum de sunet mai mare de 60 decibeli mai mult de o oră în fiecare zi poate provoca leziuni permanente la nivelul urechii interne, cu afectarea semnificativă a pragului auditiv", a punctat medicul.

×
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close