![alimentul pe care trebuie sa il evitam cand este foarte cald afara prof dr vlad ciurea alimentul pe care trebuie sa il evitam cand este foarte cald afara prof dr vlad ciurea](https://www.antena3.ro/thumbs/landscape/2024/07/24/alimentul-pe-care-trebuie-sa-il-evitam-cand-este-foarte-cald-afara-prof-dr-vlad-ciurea-913823.jpg)
Testul utilizează un proces numit amplificare izotermă mediată de bucle pentru a amplifica ARN-ul viral din salivă, pentru a detecta genele ţintă specifice.
Aplicaţia, care este disponibilă gratuit, foloseşte camera unui smartphone pentru a măsura schimbările de culoare care indică o reacţie chimică şi determină un diagnostic în 25 de minute. Atunci când a fost testat pe 50 de pacienţi cu Covid, acesta a egalat testele PCR în ceea ce priveşte sensibilitatea. Aceeaşi tehnică a fost aplicată cu succes şi la diagnosticarea infecţiilor gripale.
Cercetătorii din spatele testului de salivă de 25 de minute spun că acesta oferă o platformă extrem de fiabilă pentru testarea la locul de muncă sau la domiciliu.
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, susține că o astfel de tehnologie poate fi complementată testului PCR, ci nu îl poate înlocui:
„E mai degrabă o soluție calitativă, nu cantitativă. Va fi strict pentru orientare. Sunt niște date pe care le luăm ca ipoteză de lucru. E adevărat că varianta Omicron concentrează bine în salivă. Acele teste de salivă din școli nu sunt deloc rele, dacă vorbim de varianta Omicron.
Nu cred că putem discuta de o sensibilitate egală cu cea a PCR-ului.
Astfel de tehnologii au trei avantaje. Sunt ușor de făcut, pentru varianta Omicron s-ar putea să joace un loc important, în condițiile în care sunt atât de frecvente cred că toate aceste metode care funcționează complementar pot să ne ajute.”, a susținut Adrian Marinescu la Antena 3.