Testul utilizează un proces numit amplificare izotermă mediată de bucle pentru a amplifica ARN-ul viral din salivă, pentru a detecta genele ţintă specifice.
Aplicaţia, care este disponibilă gratuit, foloseşte camera unui smartphone pentru a măsura schimbările de culoare care indică o reacţie chimică şi determină un diagnostic în 25 de minute. Atunci când a fost testat pe 50 de pacienţi cu Covid, acesta a egalat testele PCR în ceea ce priveşte sensibilitatea. Aceeaşi tehnică a fost aplicată cu succes şi la diagnosticarea infecţiilor gripale.
Cercetătorii din spatele testului de salivă de 25 de minute spun că acesta oferă o platformă extrem de fiabilă pentru testarea la locul de muncă sau la domiciliu.
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, susține că o astfel de tehnologie poate fi complementată testului PCR, ci nu îl poate înlocui:
„E mai degrabă o soluție calitativă, nu cantitativă. Va fi strict pentru orientare. Sunt niște date pe care le luăm ca ipoteză de lucru. E adevărat că varianta Omicron concentrează bine în salivă. Acele teste de salivă din școli nu sunt deloc rele, dacă vorbim de varianta Omicron.
Nu cred că putem discuta de o sensibilitate egală cu cea a PCR-ului.
Astfel de tehnologii au trei avantaje. Sunt ușor de făcut, pentru varianta Omicron s-ar putea să joace un loc important, în condițiile în care sunt atât de frecvente cred că toate aceste metode care funcționează complementar pot să ne ajute.”, a susținut Adrian Marinescu la Antena 3.