Antena 3 CNN Life Sănătate Risc uriaş în spitalele din România. Aproximativ 15% sunt încadrate într-o clasă de risc seismic | Medic: "Suntem pe un teren minat"

Risc uriaş în spitalele din România. Aproximativ 15% sunt încadrate într-o clasă de risc seismic | Medic: "Suntem pe un teren minat"

Silvia Preda
1 minut de citit Publicat la 21:18 25 Feb 2023 Modificat la 22:07 25 Feb 2023
Risc uriaş în spitalele din România. Aproximativ 15% sunt încadrate într-o clasă de risc seismic | Medic: "Suntem pe un teren minat"
Risc uriaş în spitalele din România. Aproximativ 15% sunt încadrate într-o clasă de risc seismic | Medic: "Suntem pe un teren minat" Sursa foto: pixabay

Marile unităţi medicale ale Bucureştiului s-ar prăbuşi în cazul unui cutremur. Printre ele sunt Spitalele Colţea, Victor Babeş, Colentina, Filantropia şi Maternitatea Giuleşti. 12 spitale se află în categoriile cu risc seismic 1, 2 şi 3.

Aproximativ 15% din unitățile spitalicești din România sunt încadrate în una din cele patru clase de risc seismic, reiese dintr-un audit realizat de Curtea de Conturi.

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit la Antena 3 CNN despre situaţia scandaloasă. "Suntem pe un teren minat", a spus acesta.

"Dacă explodează şi o butelie suntem nevoiţi să căutăm un loc la arsuri prin Bulgaria, pentru că nu avem nici la ora actuală un centru de arşi. 

Iar dacă vorbim despre spitale, Spitalul Spiridon este dat pe listă şi vă reamintesc că estimările făcute de Inspectorul de Situaţii de Urgenţă arată că la un cutremur de intensitate medie spre ridicată, pe timp de noapte, în Iaşi, vor fi peste 9.500 de victime", a mai spus Ciuhodaru.

Citiţi şi: Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Ce să nu faceți niciodată în caz de cutremur! Atenție!”

La nivelul anilor 2014-2021, analiza efectuată de Curtea de Conturi asupra infrastructurii existente la nivelul unităților sanitare spitalicești din subordinea Ministerului Sănătății a reliefat că peste 50% dintre clădiri au o vechime mai mare de 60 ani, 10 dintre acestea având și peste 100 de ani, aproximativ 15% din numărul clădirilor, reprezentând 20% din totalul suprafeței utile aferente unităților sanitare din subordinea Ministerului, două unități sanitare (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” și Spitalul Județean Clinic de Urgență “Sf. Spiridon” Iași) au în administrare 10 clădiri încadrate în Clasa de risc seismic RsI, din care fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire în cazul unui cutremur.

Potrivit auditului realizat de Curtea de Conturi, 46% dintre unități nu sunt autorizate ISU.

Citiţi şi: Situaţie critică în spitalele din România. Peste 60% dintre aparatele din secţiile de ATI nu beneficiază de mentenanţă

Documentul arată că 75% din totalul fondurilor alocate celor 58 de spitale din rețeaua Ministerului Sănătății au fost pentru achiziția de aparatură medicală și doar 25% dintre acestea au fost pentru construcții, modernizări, consolidări, reparații capitale ale clădirilor, iar alocarea fondurilor pentru investiții nu este una transparentă, nefiind identificată o procedură privind criteriile de alocare a acestora.

×
x close