Este vorba despre Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava, unde ajung aproape cele mai multe cazuri de AVC.
Chiar și în Sâmbăta Mare, medicii de la Suceava au reușit să salveze un bărbat care a fost transferat dintr-un alt județ cu elicopterul.
Totul se datorează unei echipe de specialiști care asigură garda în permanență, dar și efortului financiar suportat de autoritățile locale.
Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava au salvat chiar în noaptea de Înviere un bărbat de 47 de ani, transferat cu elicopterul SMURD de la Spitalul Județean de Urgență din Cluj, diagnosticat cu accident vascular cerebral.
”Am avut o solicitare de la colegii noștri din Spitalul Universitar de la Cluj pentru a ajuta acest pacient de 47 de ani, un bărbat, cu accident vascular cerebral. Colegii de acolo nu au reușit prin tratamentul clasic de tromboliză să lizeze acest cheag de sânge și a fost nevoie de această intervenție.
Heliportul este un lucru extraordinar. Noi l-am dat în folosință în februarie 2024 și iată că deja această investiție de peste un milion de euro își face simțită prezența și ajută pacienți”, a spus dr. Alexandru Calancea, manager spital.
Este primul pacient adus la Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava dintr-un centru universitar. Procedura a fost efectuată cu succes reușind-se extragerea cheagului.
”Este un timp de maxim șase ore de la instalarea accidentului vascular cerebral, timp în care pacientul trebuie să ajungă pe masa de intervenție. Peste aceste șase ore, nu se mai poate face această procedură de trombectomie, de scoatere a cheagului din vasele cerebrale.
Trebuie să fie o coordonare extraordinară între toți colegii din țară”, a mai spus dr. Alexandru Calancea, manager spital.
Evoluția pacientului este bună până la acest moment.
”Și-a recăpătat și vorbitul, mișcă ambele membre și evoluția aparent e bună. Toți colegii din Compartimentul de Neurologie fac tot posibilul ca să-l țină echilibrat, să evolueze cât mai departe, dar încă sunt câteva zile critice, adică AVC-ul nu se termină în ziua în care procedura să zicem că a fost cu succes”, a spus dr. Cătălin Lulciuc.
Suceava nu a fost prima opțiune, însă era singura care avea o permanență de garda, materialele necesare și fondurile pentru intervenție.
”Vorbim, în primul rând, de o echipă care asigură aceste intervenții și asigură permanența, pentru că am reușit să fim în momentul de față cinci medici. Suntem un medic primar, doi specialiști și doi rezidenți începând de astăzi, a venit o nouă rezidentă și șapte asistenți”, a precizat dr. Mihai Crețeanu, coordonator centru.
Pacientul a fost refuzat anterior de alte cinci centre de radiologie intervențională, fie din cauza lipsei chiturilor pentru efectuarea intervenției, fie din cauza lipsei de personal.
”Resursa financiară reușim să o asigurăm. Acești bani pentru accidentele cerebrale vasculare vin dintr-un program național AP-AVC.
Anul trecut, din cele 44 de cazuri pe care le-am făcut total, am reușit ca din finanțarea pe care am primit-o direct de la Minister să facem 22 de cazuri. Celelalte 22 de cazuri le-am făcut din fondurile proprii ale spitalului.
Un caz de accident vascular cerebral, așa cum s-a întâmplat sâmbătă, costă aproximativ 15.000 RON”, a spus dr. Alexandru Calancea, manager spital.
Deja în primele luni ale acestui an la Suceava au fost depășit numărul de intervenții de anul trecut, care au situat Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Ioan cel Nou" Suceava pe locul 4 la nivel national.
Acum, adresabilitatea a crescut și Suceava a devenit centrul principal pentru zona Moldovei.