Antena 3 CNN Life Sănătate Sigur nu ştiai! Ce se întâmplă în corpul tău când treci de la căldură la frig

Sigur nu ştiai! Ce se întâmplă în corpul tău când treci de la căldură la frig

S.T.
1 minut de citit Publicat la 19:39 02 Oct 2015 Modificat la 19:39 02 Oct 2015
dfdg.jpg
Când eşti expus frigului, corpul tău are anumite reacţii prin care încearcă să se încălzească şi să îşi păstreze constantă temperatura. Pentru asta, recurge la trucuri incredibile, scrie observator.tv.

Corpul tău este construit în aşa fel încât să-şi păstreze constantă temperatura de 36-37 de grade Celsius. Iarna, când temperatura de afară scade, iar organismul este expus frigului, termoreceptorii din piele alertează o zonă a creierului denumită hipotalamus. Hipotalamusul, în această situaţie, funcţionează ca un adevărat termostat, care încearcă păstreze echilibrul termic în corpul tău şi să menţină constantă temperatura de 36-37 de grade. Astfel, vasele de sânge de la nivelul pielii se contractă, iar fluxul sanguin scade. Se ştie că sângele transportă căldura în corp. Însă, dacă se reduce fluxul de sânge la nivelul pielii, se reduce, implicit, şi pierderea de căldură.

Motivul pentru care începi să tremuri

Când contractarea vaselor de sânge nu reuşeşte să încălzească organismul, atunci apare un alt fenomen: tremuratul. Hipotalamusul transmite muşchilor să se contracte, iar acest lucru îţi încălzeşte, practic, corpul.

Îngheţi mult mai repede dacă ai anumite părţi ale corpului umede

Te-ai întrebat vreodată de ce tremuri atunci când ieşi dintr-un bazin sau o piscină cu apă încălzită? Motivul este simplu: în apă, organismul pierde căldura de aproape 25 de ori mai repede decât o face în aer liber. Tot în acest fel ne putem explica de ce picioarele ne îngheaţă mai repede în cizme dacă şosetele noastre sunt ude.

Când îţi este frig, ai tendinţa să te chirceşti

Când vasele de sânge şi muşchii se contractă din cauza frigului tendinţa este de a te ghemui şi chirci. Nu este o acţiune pe care să o conştientizezi, însă, în acest fel, corpul tău devine mult mai mic şi pirede, astfel, o cantitate mult mai mică de căldură.

Muşchii nu mai funcţionează la capacitate maximă

Când muşchii sunt expuşi frigului, ei devin rigizi şi mişcările tale sunt încetinite. Într-o primă fază, îţi pierzi abilitatea unor mişcări fine, de exemplu, nu mai poţi folosi corect telefonul mobil. Dacă este afectată de frig o grupă mai mare de muşchi, atunci îţi poţi pierde mobilitatea degetelor şi nu vei mai fi capabil să ţii un pahar cu apă în mână.

×
x close