Tensiunea arterială, problemele cu tiroida sau cu inima sunt doar câteva din consecinţele care îi ţin pe români departe de multe din preparatele tradiţionale de Crăciun. Pentru a se bucura de bucate gustoase, dar care să nu le pună viaţa în pericol, nutriţioniştii fac câteva recomandări.
Prăjiturile din nuci sunt una din alegerile importante ale veganilor şi vegetarienilor pentru cina de Crăciun. Consumul nucilor de două ori pe săptămână poate reduce riscul bolilor de inimă cu aproape un sfert, au sugerat cercetătorii.
Varza de Bruxelles ar putea să nu fie chiar pe gustul tuturor, dar are numeroase efecte benefice asupra sănătăţii, inclusiv reducerea riscului de cancer şi modificarea microbiomei intestinale, spun nutriţioniştii.
Din fericire, vinul roşu, ciocolata neagră şi afinele conţin polifenoli care pot reduce tensiunea arterială.
Citricele gustoase şi răcoritoare conţin numeroşi compuşi nutritivi, printre care vitamina C, vitamina A, folat, fibre şi potasiu, potrivit Daily Mail.