Antena 3 CNN Life Sănătate Ce trebuie să știi înainte să cumperi ouă pentru Paște

Ce trebuie să știi înainte să cumperi ouă pentru Paște

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 15:53 13 Apr 2020 Modificat la 15:53 13 Apr 2020
o_1e5ppkr481s9s1smtb98sttd1pb.jpg
Sursa foto: Hepta

În primul rând, este vizată eticheta produselor.

În conformitate cu prevederile de comercializare a ouălor, fiecare ou poartă următoarele informații, prin ștanțare, în ordinea mai jos menționată.

Sistemul de creștere al găinilor este reprezentat de o cifra de la 0 la 3, astfel:

cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
– un cod format din două litere care reprezintă țară de origine (ex: România – RO);
– un cod format din două litere care reprezintă județul (ex: Brașov – Bv);
– un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Tot prin ștanțare, fiecare ou trebuie să aibă înscrisă dată durabilității minimale (DDM). 

Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consumate și trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.

Atenție!  
Ouăle din categoria A se clasifică după greutate astfel:

a) XL - foarte mari: 73 g și peste;
b) L - mari: de la 63 g până la 73 g;
c) M - medii: de la 53 g până la 63 g;
d) S - mici: sub 53 g.

Ouăle din categoria A sunt cele de calitate și pot fi identificate fie prin cuvintele „categoria A”, fie prin litera „A” singură sau în combinație cu cuvântul „proaspete”;

Ouăle din categoria A trebuie să prezinte următoarele caracteristici:

– o coajă de formă normală care este curată și intactă;
– o cameră de aer în interiorul oului nu mai mare de 6 milimetri;
– un gălbenuș fără un contur clar vizibil și care este ușor mobil la rotirea oului;
– albușul trebuie să fie clar și translucid;
– oul nu trebuie să conțină materii străine sau mirosuri;
– oul nu trebuie să afișeze dezvoltarea patelor germinative.

Ouăle de categoria A nu trebuie să fie spălate sau curățate înainte sau după sortare și nu trebuie tratate pentru conservare sau răcite sub 5 grade C.

Pe acestea se pot aplica unul sau mai multe dintre următoarele marcaje distinctive:

a) termenul de valabilitate;
b) una sau mai multe date care să îi ofere consumatorului informații suplimentare;
c) categoria de calitate;
d) categoria de greutate;
e) numărul centrului de ambalare;
f) denumirea centrului de ambalare;
g) numele comercial sau marca fabricii;
h) o indicație asupra originii ouălor.

Ambalajele mari, precum şi ambalajele mici, chiar dacă sunt introduse în ambalaje mari, trebuie să indice pe suprafața exterioară, cu caractere vizibile şi lizibile, următoarele:

a) numele sau denumirea şi adresa unității care a ambalat sau ale celei pentru care se ambalează ouăle; numele, denumirea de activitate sau marca fabricii folosită de unitatea respectivă, care poate fi o marcă folosită în mod colectiv de mai multe întreprinderi, care poate fi indicat ă numai dacă nu conţine formulări incompatibile cu prezenta hotărâre, privind calitatea sau prospeţimea ouălor, tipul de producţie utilizat sau originea ouălor;

b) numărul de identificare al centrului de ambalare;

c) categoriile de calitate şi greutate. Ouăle din categoria A pot fi identificate fie prin cuvintele "categoria A", fie prin litera "A" singură sau în combinaţie cu cuvântul "proaspete";

d) numărul de ouă ambalate;

e) termenul de valabilitate, urmat de recomandările de depozitare pentru categoria A şi data ambalării pentru ouăle din categoria B;

f) metoda de producţie pentru ouăle din categoria A. Aceste specificaţii se folosesc obligatoriu pentru a respecta criteriile prevăzute la art. 22 alin. (3).

Atât ambalajele mari, cât şi cele mici pot conţine şi următoarele informaţii suplimentare, fie pe suprafaţa interioară, fie pe cea exterioară:

a) preţul de vânzare;
b) codurile de administrare a comerţului cu amănuntul şi/sau codurile de control ale stocului;
c) una sau mai multe date care să ofere consumatorului informaţii suplimentare;
d) specificaţiile privind condiţiile speciale de depozitare;
e) propoziţii sau simboluri menite să promoveze vânzarea ouălor, cu condiţia ca acestea şi modul în care sunt alcătuite să nu inducă în eroare cumpărătorul;
f) o indicaţie despre modul de furajare a găinilor ouătoare.

SFATURI UTILE:
- Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapătă, murdară sau spartă;
- La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenusul;
- Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj şi alte informaţii privitoare la acestea ! Atenţie la modul de depozitare a ouălor! Păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!
- Produsele din ouă pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie să fie depozitate la temperaturile prevăzute. Temperaturile de depozitare trebuie să fie înregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie să fie astfel încât produsul să atingă cât mai repede posibil temperaturile prevăzute. Ambalajele trebuie să fie depozitate astfel încât să se asigure ventilaţia necesar în spaţiul de depozitare.
 
Vopsea de ouă
- Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
- Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.
- Atenţie! La vopsirea ouălor, nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, vă puteţi pune în pericol sănătatea!
 

×
Etichete: oua Paste oua paste
x close