Unul dintre cei mai cunoscuți experți în fertilitate, Dr. Andreas Vythoulkas, a explicat la „Sfat de sănătate” când trebuie să ajungem de urgență la specialist și care e diferența între un copil născut pe cale naturală și unul conceput prin fertilizare in vitro.
Semnele de infertilitate
Cel mai bun semn e când avem mai mult de un an de zile contact neprotejat și nu avem sarcină. Dacă există probleme de genul de durere la contactul sexual sau sunt dureri la bărbați, tot ce are legătură cu erecția și alte lucruri, pot fi niște semne că e vorba de infertilitate. Dar semne reale că putem fi infertili nu prea sunt.
Rezervă ovariană - Orice femeie se naște cu un depozit de material genetic și în fiecare lună se consumă din depozitul respectiv.
Nu este ereditar, ține de fiecare femeie în parte.
Cheia e să avem un diagnostic. Fiecare diagnostic are tratamentul lui. Sunt diagnostice care se rezolvă doar prin fertilizare in vitro.
Boli care duc la infertilitate
E mai greu să le depistăm dacă nu căutăm cauza de infertilitate. De exemplu, când sunt trompele înfundate.
Nu răceala sau infecția duce la infertilitate. Ele pot duce la înfundarea trompelor și asta poate duce la infertilitate.
Diferența dintre copiii născuți pe cale naturală și cei născuți prin ferilizare in vitro
Nu există. Singura diferență ar fi că atunci când facem procedura de fertilizare in vitro, există posibilitatea ca înainte să transferăm embrionii în uterul femeii, să îi putem controla genetic, să vedem dacă au malformații genetice. Dar după ce rămâne femeia însărcinată, sarcina e exact la fel.