„Nu alimentele sunt cele care ne fac problemele, ci cantitatea în care sunt consumate și compoziția lor. De Crăciun oamenii consumă alimente extrem de bogate în grăsimi, dulciuri concentrate, prăjeli, condimente iuți, vestitele murături. Grăsimile încetinesc evacuarea gastrică, stimulează secreția biliară, de exemplu. Recomandarea medicilor ar fi moderația. La nivelul stomacului există creșterea unor afecțiuni peptice cum ar fi: gastrita, ulcerul, boala de reflux esofagian”, a explicat gastroenterologul.
„Grăsimile care ajung în tubul digestiv superior stimulează secreția biliară într-un mod excesiv și atunci apar colicile biliare, colecista acută”, a mai subliniat medicul.
Cumpătarea, cea mai bună prevenție a bolilor intestinale
„În afară de cumpărare nu există niciun mod de a ne feri sau de a anticipa până în momentul în care ne simțim rău. Dacă este o durere acută și ține mai mult de câteva ore trebuie să ne prezentăm la spital”, a mai precizat Tudor Arbănaș.
Cum să avem o digestie ușoară de sărbători
„Oscilațiile nu trebuie să fie mari în alimentație. În post de exemplu ai o alimentație mai ușoară, iar trecerea bruscă de la un astfel de regiment la mâncarea de sărbători e ca un șoc, iar organismul nu are timp să se adaptez. De aceea, e important să existe un echilibru pe toată perioada sărbătorilor. Starea de hidratare este întotdeauna importantă, iar aportul de lichide ajută la o digestie bună”, spune medicul Tudor Arbănaș.
Sfat de Sănătate. Cum să avem o digestie ușoară de sărbători