Din rațiuni medicale, unii copii trebuie să vină pe lume înainte de termen. Ginecologul Ruxandra Albu (Femme Medical) a explicat la „Sfat de sănătate” care sunt factorii ce cresc riscurile nașterii premature.
„Nașterile premature sunt datorate mai multor factori. Unii ar ține de aparatul genital. De exemplu, o femeie care a avut o intervenție de scurtare a colului pentru o afecțiune precanceroasă va avea din start un col mai scurt care ar putea să nu ajute uterul să ducă sarcina la nesfârșit și acest lucru ar trebui monitorizat”.
„Un alt factor este cel infecțios. Dacă nu sunt depistate infecțiile de la nivel vaginal, acestea pot progresa, pot duce la o stare proinflamatorie, care va genera contracții uterine, iar acestea au ca efect scurtarea colului, deschiderea acestuia. În momentul în care colul e deschis, membranele se pot fisura, sacul în care e fătul e în pericol și apare travaliul prematur”.
„După 24 de săptămâni se poate naște, iar până în 24 de săptămâni se spune că este un avort. Acești bebeluși pot avea un retard psihic și motor și necesită îngrijiri medicale. Scopul e de a crește vârsta la care se nasc acești bebeluși, de a asigura gravidei o bună îngrijire, astfel încât să prevenim nașterea prematură. Ideal ar fi ca nașterea să se producă după 37 de săptămâni. Altfel, există riscuri”.